ZMĚNIT MÍSTO

Českou republiku čtvrtým rokem sužuje extrémně suché počasí

17.05.2018

V České republice v posledních letech výrazně ubývá dešťových a sněhových srážek a to se negativně podepisuje v podobě vysychání spodních vod a úbytku vody v řekách, rybnících i přehradách. Po loňském mimořádně suchém roce umřelo i velké množství vzrostlých stromů, a pokud se příroda neumoudří, tak se bude stejný scénář opakovat i letos. Situace je tak vážná, že v některých českých řekách je nejméně vody za posledních šedesát let.

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu oznámili, že u některých řek se stav vody dostal na historické minimum. Na absolutním minimu jsou v současné době řeky Labe, Morava, Svratka, Lužnice a Sázava. Vody neubývá jen v řekách, ale i v rybnících. Nejhůře jsou na tom rybníky v oblasti Třeboně, kde už teď chybí přes 40 procent vody oproti normálnímu stavu v tomto období.

V některých povodích vysychajících řek bylo vydáno doporučení všem obyvatelům, aby s vodou šetřili. Nízký stav vody mají v současné době i řeky Dyje, Jihlava, Želetavka, Litava a Třebůvka. Čtyři suché roky v řadě se negativně projevily i na vysychání spodních vod. Český hydrometeorologický ústav vydal prohlášení, že momentálně vyschlo již více než 60 procent mělkých vrtů, které hydrologové monitorují.

Mimořádně suché počasí nejvíce trápí zemědělce, protože půda je v mnohých oblastech proschlá až do velké hloubky a pokud v následujících dnech nezaprší, dojde k vadnutí všech plodin. V letošním roce v nižších polohách takřka nesněžilo a na jaře bylo nedostatek dešťových přeháněk, proto už teď dosáhlo sucho v některých oblastech extrémní úrovně. Největší sucha trápí jižní Moravu a východní Čechy, protože zde spadlo pouze 50 procent obvyklého množství srážek.

Podle meteorologů by vše zachránily jen vytrvalé deště, které jsou podle předpovědi v nedohlednu. Dešťové přeháňky budou sice na většině území České republiky, ale nebudou tak silné, aby to stačilo na doplnění chybějící vody v řekách a rybnících.

Stále častěji se objevují umírající borovice, které mají mělké kořeny a nedokážou si nasát spodní vody. Od května masově usychají stromy v Jeseníkách a Beskydech, které oslabila kůrovcová kalamita. Je možné, že za pár let se naše krajina změní k nepoznání, prozatím tomu vše nasvědčuje.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu