ZMĚNIT MÍSTO

V Kolumbii hrozí protržení přehrady na řece Cauca

19.05.2018

V Kolumbii na řece Cauca vzniká největší přehradní nádrž v zemi. Kvůli nedávným sesuvům půdy a záplavám musely úřady přistoupit k evakuaci více než devíti tisíc lidí žijících v bezprostřední blízkosti přehrady. Obavy z možného protržení hráze přehrady přetrvávají dál, protože divoká voda už zaplavila odvodňovací tunel a přilehlou vesnici.

V oblasti přehrady Hidroituango, která leží v severní Kolumbii, se nachází celkem 12 měst, ve kterých žije dohromady kolem 100 tisíc lidí. Dobrovolně své domovy zatím opustilo zhruba 5 tisíc lidí. Úřady se rozhodly evakuovat některé občany z toho důvodu, že energetická společnost EPM ztratila kontrolu nad rozbouřenou vodou v řece Cauca.

Samotná přehrada Hidroituango už má být brzy dokončena a stane se největší vodní elektrárnou v Kolumbii. Momentálně se potýká s problémy v podobě ucpané trubky, která odvádí vodu z řeky Cauca mimo prostor výstavby. V okolí přehrady se nachází celkem tři ohromné trubky. Jedna z nich byla zasypána následkem mohutného sesuvu půdy a další musela být uzavřena. Stavební inženýři se rozhodli přesunout vodu tunelem do strojovny, aby tak zmírnili nahromadění ohromného množství vody před protiproudem.

Díky preventivnímu evakuačnímu plánu, který byl vydán ve středu tohoto týdne, zatím nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění. Ve čtvrtek se situace mírně zlepšila, protože se snížila hladina vody v přehradě. Společnost EPM zároveň varovala, že riziko protržení hráze je stále vysoké, a proto musely být evakuovány nejbližší lokality jako je Puerto Valdivia, Tarazá, Cáceres, Kavkaz a Nechí.

Ke zdárnému dokončení přehrady Hidroituango už mnoho nezbývá, ale dokud neskončí období dešťů, tak pracovníci nemohou ve výstavbě pokračovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.