ZMĚNIT MÍSTO

Tesla vybuduje v Austrálii do čtyř let největší solární síť na světě

19.05.2018

V únoru tohoto roku uzavřela vláda jižní Austrálie dohodu se společností Tesla, která zahrnuje instalaci solárních panelů a baterií do padesáti tisíc domácností do čtyř let. Systém společnosti Tesla bude zahrnovat solární panely i speciální baterie Tesla Powerwall, které se stanou součástí decentralizované elektrické sítě řízené softwarem.

V současné době je již instalace solárních panelů v plném proudu a všem domácnostem, které využívají jako zdroj energie solární panely, klesly náklady na elektřinu o 30 procent. Tesla od února začala s první vlnou instalací panelů a baterií u 24 tisíc bytových jednotek, které jsou ve vlastnictví státu. Zbylých 26 tisíc domácností v jižní Austrálii bude mít šanci se účastnit programu do čtyř let. V konečné fázi bude mít decentralizovaná síť v jižní Austrálii celkovou kapacitu 650 MWh.

Podle australské vlády bude systém virtuální elektrárny v konečné fázi produkovat 20 procent denních energetických potřeb celé země. Projekt bude do startu částečně financován z vládních grantů, ale drtivou většinu nákladů uhradí soukromí investoři. Společnost Tesla v čele s Elonem Muskem předpokládá, že se celkové náklady vyšplhají k částce 800 milionů dolarů.

Za zmínku stojí i fakt, že Tesla nedávno v Austrálii zapnula největší lithium-iontovou baterii na světě, čímž výrazně přispěla ke stabilizaci infrastruktury Austrálie. Baterie je schopna uchovat 129 MWh energie. V Austrálii jsou časté blackouty a cena elektřiny je zde jedna z nejvyšších na světě, proto je jisté, že zde bude mít celý projekt instalace solárních panelů velký úspěch.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu