ZMĚNIT MÍSTO

Ozonová vrstva se neustále ztenčuje

21.05.2018

S neustálým ztenčováním ozonové vrstvy si lámou hlavu vědci z celého světa. Nedávno dospěli k názoru, že za úbytek ozónové vrstvy, jsou odpovědné neznámé chemikálie, o kterých se zatím neví, že by měly negativní vliv na ozonovou vrstvu.

O tom, co způsobuje neustálé ztenčování ozonové vrstvy, se zatím vedou dohady, ale většina vědců se shoduje na tom, že záhadný zdroj emisí by mohl mít původ ve Východní Asii. V roce 1987 byla uzavřena Montrealská dohoda, která zakázala používání chlorfluorovaných uhlovodíků neboli CFC, které se do té doby hojně používaly v chladničkách, aerosolových plechovkách nebo v různých chemikáliích, jež byly určeny pro chemické čištění. Bohužel se na negativní vlivy CFC na ozonovou vrstvu přišlo pozdě, protože se mezitím vytvořila ohromná ozonová díra, která se bohužel z nepochopitelných důvodů stále zvětšuje.

Ozonová vrstva nás chrání před rakovinotvorným ultrafialovým zářením, které způsobuje Slunce. Největší ozonová díra se každým rokem v září vytvoří nad Antarktidou. Pro vědce je nyní největší otázkou, proč neustále dochází ke snižování koncentrace ozonu ve výškách od 15 do 24 kilometrů. Vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru zároveň podotkli, že ozonová díra se sice postupně napravuje, ale v poslední době zaznamenali prudký vzestup CFC z doposud neznámého zdroje.

Vědci z NOAA pod vedením Stephena Montzka nyní dělají vše pro to, aby odhalili neznámý zdroj CFC. Je více než pravděpodobné, že někde v oblasti východní Asie někdo produkuje nadměrné množství CFC-11, který se uvolňuje do ovzduší. O důvodech produkce CFC-11 se zatím vedou spekulace, ale pokud se včas podaří odhalit viníka, škoda na ozonové vrstvě nebude tak markantní.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu