ZMĚNIT MÍSTO

Vlna veder v Pákistánu zabila nejméně 65 lidí

25.05.2018

Dlouhodobé nadprůměrné teploty sužují Pákistán včetně největšího města Karáčí, kde během pouhých tří dnů zahynulo v důsledku enormních teplot 65 lidí. Od pondělí rtuť teploměru v Pákistánu atakuje hranici 44 stupňů Celsia. Podle Pákistánských meteorologů je velmi pravděpodobné, že se v příštím týdnu mírně ochladí a teplota bude snesitelnější.

Běžně se touto dobou v Pákistánu pohybuje průměrná denní teplota kolem 35 stupňů Celsia. Letos se však teploty pohybují mezi 40 - 45 stupni Celsia, což je výrazně nad průměrem běžného denního maxima. Začátkem týdne se v Karáčí potýkali i s častými výpadky elektrické energie. Tisíce osob se ochlazovalo na nedaleké pláži Clifton.

Vlna veder sužuje rovněž střední a severní Indii a podle meteorologů se situace zlepší až s příchodem monzunových dešťů, které by měly přijít začátkem června. Poslední velká vlna veder zasáhla Karáčí v roce 2015, kdy se teplota držela dlouhodobě na hranici 45 stupňů Celsia a zahynulo při ní přes 1300 lidí. V současné době je v Pákistánu svatý měsíc Ramadán a většina obyvatel se za denního světla zřekne jídla i pití, právě proto je počet obětí na životech tak vysoký.

Meteorologové se domnívají, že ke konci týdne by mohlo dojít k mírnému ochlazení na 42 stupňů Celsia a začátkem příštího týdne by se mohla teplota vyšplhat maximálně k 35 stupňům Celsia. Podle Pákistánské záchranné služby je většina obětí z chudinských oblastí Landhi a Korangi v Karáčí a zemřeli na tepelnou mrtvici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu