ZMĚNIT MÍSTO

Monzunové bouře zabily na Srí Lance 7 lidí

27.05.2018

Srí Lanku momentálně zasáhly ničivé monzunové deště, které rozpoutaly rozsáhlé sesuvy půdy na většině území ostrova. Vydatné deště doprovází ničivé bouře, při kterých zahynulo 7 osob. V tuto chvíli bouře na Srí Lance zabily s jistotou 7 lidí, ale je více než pravděpodobné, že toto číslo nadále poroste. Úředníci z Centra pro řízení katastrof z DMC informovali veřejnost o tom, že jednoho z občanů usmrtil padající strom.

Většina silnic na Srí Lance je v tuto chvíli zablokovaná a hlášeno bylo i několik dopravních nehod. Bouře způsobily velké škody na více než 250 domácnostech po celé Srí Lance. Do dnešního dne bylo evakuováno už více než 1000 lidí. Všem lidem, kteří přišli o domov, je dočasně poskytnuto náhradní útočiště. Své domovy muselo preventivně už opustit kolem 40 000 lidí. Monzunové bouře nejvíc zasáhly města Badulla, Kegalle a Kalatura.

Meteorologové vydali varování, že by mohlo během několika následujících dní na Srí Lance spadnout až 150 milimetrů srážek, což by mohlo vyvolat ničivé záplavy na dalších částech ostrova. Na některých místech napršelo během 24 hodin enormní množství dešťových srážek. Nejvíce napršelo v pondělí ve městě Anamaduwa. Meteorologové naměřili ohromujících 371 milimetrů srážek. V úterý spadlo 195 milimetrů deště ve městě Kurunegala.

Všichni obyvatelé, kteří žijí v blízkosti velkých řek, byli varování před možnými povodněmi a sesuvy půdy. Prozatím byly sesuvy půdy pozorovány jen v několika oblastech a zabily jednoho člověka. Srí Lanka je v tomto měsíci sužována monzunovými bouřemi každoročně. Všichni doufají, že se nebude opakovat scénář z loňského roku, při kterém zahynulo 100 lidí a stovky tisíc jich muselo opustit své domovy. Současná situace na Srí Lance je tak vážná, že musela být nasazena i armáda a záchranných operací se účastní i námořnictvo.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu