ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Mekunu zasáhl Omán a Jemen drtivou silou

27.05.2018

Od pátku se mimořádně silný cyklón Mekunu přesunul nad Omán a Jemen a přinesl s sebou extrémní větry a v některých částech rozpoutal i povodně. Od pátečního večera cyklón Mekunu usmrtil 6 lidí a dalších 35 se jich stále pohřešuje. Cyklón vstoupil na pevninu poblíž třetího největšího města Ománu Salalah kolem páteční půlnoci. Podle meteorologů se cyklón Mekunu vyrovná svou silou hurikánu třetí kategorie v Atlantiku.

 

Cyklón Mekunu se prohnal severozápadně od Jemenského ostrova Socotra a obyvatele ohrožoval především silným nárazovým větrem a vysokými vlnami. Na ostrově Socotra, který leží mezi Africkým rohem a Arabským poloostrovem byl vyhlášen mimořádný stav, protože cyklón zatopil jednu z vesnic a do dnešního dne se zde pohřešují tři desítky lidí. Asi 600 osob se ukrylo v jedné z mnoha škol v Ománu, aby se ukryli před silným větrem.

Cyklón Mekunu se postupně přesouval západním Ománem k východnímu Jemenu, kam přinesl enormní množství dešťových srážek od pátku do soboty. Podle místní agentury je mezi šesti mrtvými i jedna dvanáctiletá holčička.

Silné větry způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny v Ománu, díky čemuž muselo být dočasně uzavřeno i Salalahovo letiště a přilehlý přístav. Mekunu se stal podle meteorologů prvním velkým cyklónem, který zasáhl Omán i Jemen. Po kontaktu s pevninou bude Mekunu oslabovat, ale přívalové deště vydrží minimální do neděle. V některých oblastech stále existuje riziko sesuvů půdy a bleskových povodní.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu