ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Sagar zabil v Somálsku nejméně 15 lidí

30.05.2018

Nedávno zasáhl severní Somálsko cyklón Sagar a ve velice krátkém čase rozpoutal ničivé záplavy, které ohrožují více než deset tisíc lidí. Cyklón Sagar přinesl do Somálska vydatné deště minulý víkend a zahynulo při nich nejméně 15 osob. Guvernér Abdirahman Ahmed Ali ujistil veřejnost, že všechny oběti byly z okresů Lughaya a Baki.

Severní Somálsko sužovaly po dlouhé tři roky velká sucha, díky čemuž je místní půda takřka bez vegetace. Tropický cyklón Sagar způsobil rozsáhlé škody v regionu Puntland a Somaliland. Současnou situaci komplikují nejvíce ozbrojené konflikty mezi oběma znepřátelenými regiony.

Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí je v současné době ohroženo záplavami tisíce lidí. Všudypřítomné bláto ničí infrastrukturu a jeho odklízení potrvá dlouhé týdny. Hlavní město Somálska Mogadišo bylo částečně zaplaveno bahnem a stovky lidí se muselo dočasně přesunout do bezpečí. Podle nejnovějších informací byly zaplaveny nejen silnice, ale i domy.

Větry, které doprovázely tropický cyklón Sagar, dosahovaly v nárazech až 110 kilometrů v hodině. K zesílení došlo v oblasti Adenského zálivu, což není obvyklé, protože v této oblast jsou tlakové níže velmi ojedinělé. Meteorologové předpokládají, že během posunu cyklónu Sagar nad Somálskem spadlo v některých oblastech mezi 150 - 300 mm srážek.

Velmi neobvyklé měření se povedlo meteorologům ve městě Aden v Yemenu. Běžně zde v tomto měsíce nespadne ani milimetr srážek, minulý týden zde však spadlo celých 8 milimetrů za jediný den. Škody prozatím nejsou vyčísleny, ale je jisté, že tisíce lidí přišlo o střechu nad hlavou. Hlášeny jsou i škody v sousedním Džibutsku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu