ZMĚNIT MÍSTO

O náhradu povodňových škod mohou zemědělci MZe žádat od 7.října

27.09.2013

27.9.2013 - Praha (ČTK) - Tuzemští zemědělci, které zasáhly letošní červnové povodně, budou moci žádat ministerstvo zemědělství (MZe) o finanční pomoc od 7. října, informovalo dnes ministerstvo. Úřad ve čtvrtek informoval, že Evropská komise Česku povolila poskytnutí mimořádné dotace 685 milionů korun. Komise má ještě jednat o dalších zhruba 80 milionech pro rybáře a lesní hospodáře. 


    "Mou prioritou bylo, aby peníze dostali žadatelé co nejrychleji, proto začneme žádosti přijímat v nejkratším možném termínu, tedy od 7. října," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. 
    Finanční pomoc rozdělí Agentury pro zemědělství a venkov ministerstva zemědělství mezi zemědělce, kterým letošní povodně způsobily škody zemědělských plodinách, hospodářských zvířatech, krmivech a zásobách. 
    "Evropská komise ještě projednává naše návrhy na kompenzace škod, které povodeň způsobila v lesích a u rybářů. Na škody v lesním hospodářství a myslivosti půjde po schválení komisí 28 milionů korun a na škody v odvětví rybářství 50 milionů korun," podotkl Toman. 
    Dořešení povodňových škod označil Toman jako jednu z priorit při svém nástupu do funkce v červenci letošního roku. Ministerstvo zemědělství připravilo materiál týkající se odstranění následků povodní na zemědělském a lesnickém majetku, který vláda schválila koncem července. Poskytnutí peněz musela schválit Evropská komise, aby nedocházelo k nedovolené podpoře zemědělců. 
    Celkové škody, které vodní živel napáchal na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku, ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu