ZMĚNIT MÍSTO

Letošní květen byl teplotně nadprůměrný

31.05.2018

Průměrná teplota za posledních třicet dní byla 16,2 stupně Celsia. Obvykle se takto vysoká průměrná teplota pohybuje až od začátku června do července. Meteorologové v současné době nejsou schopni říct, jaké teploty budou panovat v letních měsících. Léto bude nejspíš suché a teplotně nadprůměrné jako v předcházejících třech letech, ale s jistotou to říct nelze.

Meteorologové varují, že by mohlo nadále ubývat zásob podzemních vod a pokud se častěji nevyskytnou dešťové přeháňky, dojde k rychlému vadnutí vegetace jako loni. S dlouhodobě vysokými teplotami a suchem souvisí i stále častější vysychání některých řek.

Celou situaci by mohly zachránit jen vydatné deště v červnu, které by s příchodem Medarda úplně změnily charakter počasí. V posledním týdnu v květnu se stále častěji objevovaly na některých místech v ČR bouře, díky kterým spadlo velké množství dešťových srážek. Jednorázové bouře stav řek ani přehrad nezachrání, aby se stav vody zvýšil, tak by muselo vydatně pršet nejméně 14 dní.

Z dlouhodobého hlediska byl teplotně nadprůměrný i měsíc duben a stal se nejteplejším od roku 1961. Z teplého a suchého počasí mají největší obavy zemědělci, protože dochází ke zpomalení růstu plodin, díky čemuž se výrazně sníží výnosy.

Podle Bioklimatologa pana Trnky by mělo být v brzké budoucnosti zbudováno dalších 5 přehradních nádrží. Česká republika je prý potřebuje, ale jsou to jen předběžné informace. O stavbě čtyř nových přehrad se už jedná od roku 2016.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu