ZMĚNIT MÍSTO

Erupce sopky Fuego v Guatemale zabila přes 62 lidí

05.06.2018

V neděli došlo v Guatemale k mohutné erupci sopky Fuego, která měla sílu 5,2 stupně na Richterově stupnici. Lahary se již dostaly do několika vesnic a zabily nejméně 62 osob a dalších 300 jich utrpělo menší i vážnější zranění. Je jisté, že počet obětí nadále poroste, protože cestu k raněným odřízly záchranářům četné lávové a pyroklastické proudy.

Přes 3700 metrů vysoká sopka Fuego vybuchla v neděli krátce po poledni a lávové proudy se dostaly do nejbližších vesnic za necelé čtyři hodiny. Seismologové zaznamenali další výbuchy v pondělí. Za několik hodin už bylo evakuováno přes 3500 lidí, ale unikající popílek ohrožuje takřka 1,7 milionů obyvatel, kteří bydlí v přilehlých oblastech.

Vzhledem k vážnosti situace musela vláda Guatemaly vyhlásit stav pohromy. Kolem druhé hodiny už sopečný popel padal na mezinárodní letiště v Guatemale, které muselo být uzavřeno. Pyroklastické proudy zničily i jeden z mostů mezi městy Sacatepequez a Escuintlou.

Celé okolí sopky Fuego je nyní mimořádně horké a záchranářům nedovolí pokračovat v záchranných pracích. Prozatím se jim podařilo zachránit 15 osob za pomoci helikoptér. Lávové proudy mají teplotu kolem 700 stupňů Celsia a nejvíce odřízly vesnici El Rodeo a La Liberatad. Mezi oběťmi je i zaměstnanec úřadu pro přírodní katastrofy. Přibližně 1400 lidí našlo útočiště v evakuačních centrech, která se rychle plní k prasknutí.

V pohotovosti jsou v Guatemale stovky hasičů, policistů, záchranářů a dokonce byla nasazena i armáda. Podle šéfa guatemalského ústavu seismologie by mohly v následujících dnech občany sužovat i sesuvy půdy, protože od středy by mělo podle předpovědi vydatně pršet.

Sopka Fuego letos už vybuchla podruhé a není se čemu divit, protože se jedná o jednu z nejaktivnějších sopek ve střední Americe. Červnová erupce je zřejmě nejsilnější za posledních 47 let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu