ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Ewiniar rozpoutala povodně v jižní Číně

16.06.2018

Před několika dny zasáhl cyklón Ewiniar čínský ostrov Hainan a během několika hodin ho zcela zaplavil včetně nedaleké pevninské části Číny. Bouře přinesly vydatné dešťové srážky, které se v celém regionu pohybovaly mezi 50 - 110 milimetry. Větry doprovázející cyklón se pohybovaly rychlostí 75 kilometrů v hodině a vytvořily čtyřmetrové vlny, které ohrožovaly převážně menší plavidla.

Cyklón Ewiniar postupně směřoval k ostrovu Leizhou a prohnal se východní částí pevniny. Podle meteorologů v této oblasti spadlo za několik hodin kolem 100 milimetrů srážek. Cyklón Ewiniar zasáhl Čínu už celkem třikrát a letos částečně zaplavil i provincii Kuang-tung. Obyvatelé Číny v tomto roce čelí už čtvrté silné bouři, která podle meteorologů nemusí být zdaleka poslední.

Kvůli nebezpečí bylo včas varováno celkem 65 územních celků v čínské provincii Kuang-tung. Ve třiceti celcích byl dokonce vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. Díky včasnému varování přišlo o život jen 5 osob.

V některých oblastech muselo být zavřeno i několik škol, protože vydatné deště částečně zatopily místní pozemní komunikace. Zhruba 200 studentů museli záchranáři evakuovat pomocí lodí, protože silnice byly zcela zaplaveny. Nejvíce srážek spadlo v oblasti města Fo-šan a Ču-chaj. Později se cyklon Ewiniar přesunul k Macau a Hongkongu kam přinesl silné deště v následujících dvou dnech.

Cyklón rozpoutal i rozsáhlé sesuvy půdy v oblasti Guangdong, kde došlo k zasypání jedné z obytných budov ve městě Yungfu, právě zde přišlo o život pět lidí. Bouře se nakonec od Hongkongu odklonila, díky čemuž nebyl prakticky zasažen.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu