ZMĚNIT MÍSTO

Monzunové deště zasáhly Bangladéš a Myanmar

16.06.2018

Bangladéš zachvátily každoroční monzunové deště a zabily už tři Rohingské uprchlíky. Celkově je však ohroženo kolem 700 tisíc uprchlíků z Myanmaru a Bangladéš, kteří hledají pomoc v uprchlických táborech. Tábory jsou velmi špatně vybaveny a těžko odolají intenzivnímu dešti. Bangladéš a Myanmar od počátku týdne sužují i sesuvy půdy, kterých bylo hlášeno nejméně 140. Mezi třemi oběťmi letošních monzunových dešťů byl i tříletý chlapec.

Podle meteorologů se denní úhrn srážek v Bangladéši v tomto týdnu pohybuje kolem 80 milimetrů. Monzunová sezóna v Bangladéši letos začala 9. června a bude pokračovat až do října. Od počátku týdne vyhnaly záplavy v Bangladéši přes 200 tisíc uprchlíků a toto číslo nadále poroste. Záchranáři včetně humanitárních organizací a armády zajišťují pomoc tisícům uprchlíků Rohingya, kterým hrozí nebezpečí v podobě záplav a sesuvů půdy.

Sesuvy půdy v současné době ohrožují v Bangladéši na životě téměř 41 tisíc lidí. Ještě před monzunovou sezónou bylo preventivně přesunuto do bezpečí 29 tisíc lidí. Vláda však počítá s tím, že postupně bude nucena přesunout až 300 tisíc lidí. Některé uprchlické tábory jsou sesuvy přímo ohroženy, a proto denně probíhá jejich stěhování do bezpečnějších oblastí.

V úterý večer se vyvrátil z kořenů strom v jednom z uprchlických táborů a zabil mladého muže. Další žena zemřela poté, co strom spadl na její chatrč a celou ji rozdrtil. V Bangladéši už utrpělo zranění více než 500 lidí a počet obětí poroste, protože monzunová sezóna bude trvat až do října.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu