ZMĚNIT MÍSTO

Mráz byl ráno v Česku na třetině měřicích míst, padaly i rekordy

28.09.2013

    28. září 2013 - Praha - Teplota dnes ráno klesla v Česku pod bod mrazu na třetině měřících stanic. Nejnižší hodnotu teploměr ukázal v Březníku na Šumavě, kde meteorologové naměřili minus 7,5 stupně Celsia. Mráz byl ale i ve městech, třeba v Plzni nebo Karlových Varech. Nová teplotní minima pro dnešní den meteorologové zaznamenali na 19 místech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
    "Minimální teplotu pod bodem mrazu zaznamenalo celkem 33 procent stanic z 203 měřicích," uvedl Pavel Borovička z ČHMÚ. Teploty pod bodem mrazu naměřili meteorologové v ranních hodinách na několika místech už v pátek, zejména v horách na severu Čech.
    Dnes ráno klesla rtuť na teploměru o více než čtyři stupně pod nulu ještě na měřicí stanici Rokytská slať, která je stejně jako Březník poblíž šumavské Modravy, dále v Šindelové na Sokolovsku, šumavské Horské Kvildě a v jizerskohorské Jizerce. Mráz meteorologové naměřili také na městských stanicích v Jevíčku na Svitavsku, Ústí nad Orlicí nebo České Lípě.
    "Mnohem častěji než v pátek byly překonávány i teplotní rekordy platné pro daný den," uvedl Borovička. Rekordní minimální teploty zaznamenalo 19 stanic ze 132 měřících déle než 30 let. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku dnes naměřených minus 0,1 stupně Celsia dokonce změnilo rekord platný pro celé září. Dosud nejméně zde v devátém měsíci naměřili 21. září 1997, bylo to plus 0,2 stupně Celsia.
    Ranní mrazíky lze podle meteorologů očekávat ještě po několik dalších dní. V noci a k ránu budou teploty kolem nuly, odpoledne mezi deseti až 15 stupni Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu