ZMĚNIT MÍSTO

Lesní požár u Bzence krotilo přes 150 požárníků

22.06.2018

Ve čtvrtek vznikl u Bzence ohromný lesní požár, který hasiči krotili až do pátečního odpoledne. V tuto chvíli už je jasná příčina požáru, na vině je jiskra z jedoucího vlaku, která zažehla okolní traviny. V celé oblasti už delší dobu nepršelo a navíc zde foukal silný vítr, díky kterému se oheň rychle šířil do okolního lesa. Škody by se mohly vyšplhat k jednomu milionu korun.

Požár vznikl přibližně kolem třetí hodiny odpoledne a od té doby byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Do boje s požárem bylo postupně zapojeno 42 hasičských jednotek včetně vrtulníku s bambivakem. Hasiči se rozhodli do boje s požárem zapojit i hasící letadlo, které bránilo dalšímu šíření požáru. Takřka 150 požárníků bojovalo s plameny ve dne v noci, díky čemuž byl požár tak rychle uhašen.

Hasičům se za krátký čas podařilo lokalizovat všechny ohniska požáru a proschlé traviny prolévali vodou. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jana Dvořáka budou požárníci v pátek prolévat každý metr čtvereční u Bzence vodou, aby nedošlo k dalšímu vznícení. K tomuto kroku se rozhodli proto, že v celé oblasti je převážně písečné podloží.

Není to poprvé, co v oblasti Bzence vznikl požár vinou jiskry z projíždějícího vlaku. V minulosti na stejném úseku vznikly už desítky ohnisek požáru. Kvůli požáru byly České dráhy nuceny zastavit regionální i dálkovou dopravu mezi Přerovem a Břeclaví. Vlakové spojení bylo plně v provozu až po půlnoci. Podle meteorologů by měly brzy do oblasti Bzence přijít dešťové přeháňky, které situaci na nějaký čas určitě stabilizují.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu