ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v jižním Texasu vyhnaly z domovů stovky lidí

26.06.2018

Jižní část Texasu už od čtvrtka sužují ničivé záplavy. Na některých místech spadlo za jediný den až 12 centimetrů srážek, což rozpoutalo bleskové povodně. Silné bouře se prohání nad Texasem už takřka týden a vyhnaly z domovů stovky obyvatel. Podle meteorologů by od půlky tohoto týdne mělo srážek postupně ubývat a situace by se měla zlepšit.

V Houstonu spadlo během neděle 5 centimetrů srážek, což téměř okamžitě rozpoutalo bleskové povodně, které se nechvalně zapíšou do dějin města. Více srážek spadlo v Houstonu pouze v době, kdy zde řádil hurikán Harvey. Vzhledem k vážnosti situace se guvernér Texasu Greg Abbott rozhodl zvýšit bezpečnostní opatření proti hustému dešti a bouřím pro celý region. Texas je na záplavy připraven a záchranáři jsou v plné pohotovosti, aby mohli okamžitě evakuovat všechny do bezpečí.

Od čtvrtka minulého týdne jsou hlášeny katastrofální záplavy celkem v šesti okresech Texasu. Enormní množství dešťových srážek spadlo poblíž údolí Rio Grande v oblasti mezi Weslacem a Harlingem. Podle všech informací zde spadlo během jediného dne 15 centimetrů srážek. V následujících dnech vytrvalé deště pokračovaly a napršelo průměrně dva centimetry srážek denně.

V tuto dobu se mimořádně vlhký vzduch tlačí na pevninu, díky čemuž je bouří stále víc a dešťových srážek stále přibývá. Nejvydatnější srážky podle meteorologů budou soustředěny do oblasti Bronsville, Corpus Christi a Victoria. V nejodlehlejších oblastech by mohlo spadnout až 30 centimetrů srážek.

Nejméně dva domy byly zasaženy bleskem a spousta silnic je poškozena. Záchranáři museli vyprošťovat několik desítek lidí z automobilů, které strhla divoká voda. V Texasu je plně v pohotovosti více než 200 záchranářů, díky čemuž zatím nikdo nepřišel o život.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu