ZMĚNIT MÍSTO

Povodně a sesuvy půdy zabily Ve Vietnamu už 15 lidí

27.06.2018

V severním Vietnamu se tamější obyvatelé potýkají s rozsáhlými povodněmi a sesuvy půdy, které vyvolaly přívalové deště. Od úterý se počet obětí vyšplhal na 15 a je pravděpodobné, že obětí bude ještě více, protože dalších 11 osob se stále pohřešuje. Podle meteorologů je předpověď počasí pro Vietnam v následujících dnech velmi nepříznivá a vydatně pršet by mělo minimálně do konce týdne.

Nejhůře je na tom provincie Lai Chau, která se nachází 470 kilometrů od hlavního města Hanoje. Povodně a sesuvy půdy zde usmrtily 12 lidí, mezi kterými byly i dvě děti. V celé provincii už bez přestání od soboty prší, díky čemuž je půda promáčená a náchylná k sesuvům půdy zejména ve výše položených oblastech.

Vietnam je díky své poloze každým rokem sužován živelnými katastrofami, jako jsou povodně a tajfuny. Jen za minulý rok přišlo ve Vietnamu o život 390 lidí a takřka 700 jich bylo vážně zraněno. Letošní bleskové povodně zasáhly i provincii Ha Giang, kde za krátkou dobu přišly o život tři osoby.

Úřad pro řízení katastrof rovněž informoval o škodách, které jsou prozatím vyčísleny na 141 miliard dongů, což je zhruba 6 milionů dolarů. Na mnoha místech záplavy a sesuvy půdy ve Vietnamu zcela zničily rýžová pole a spláchly desítky chýší. Desítky pozemních komunikací jsou zavaleny hlínou a od úterka je silniční provoz ve Vietnamu značně omezen. Značné škody utrpěli i rybáři, kteří přišli o většinu svých ryb v důsledku povodní.

Nepříznivé počasí trápí každým rokem Vietnam od června do listopadu. Za rok 2017 živelné katastrofy napáchaly škody za více než 2,5 miliardy dolarů a většinu obyvatel donutily k hlubokému zadlužení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu