ZMĚNIT MÍSTO

O víkendu zasáhnou Argentinu a Chile silné bouře

28.06.2018

Ke konci týdne dorazí do Chile a Argentiny mimořádně silné bouře, které přinesou vydatné dešťové i sněhové srážky. Meteorologové předpovídají, že bouřkový systém vyvolá silný déšť už v sobotu dopoledne a postupně se bude přesouvat do And. O víkendu už celé Chile od La Sereny k městu Concepción zachvátí silné deště, které mohou vyvolat bleskové záplavy.

Vzhledem k mimořádné členitosti terénu v Chile hrozí ve výše položených oblastech i smrtící sesuvy půdy. Povodně hrozí především v oblasti Santiaga a Valparaiso, protože odhadované srážky v těchto lokalitách budou činit kolem 50 - 70 milimetry denně. Bouře budou v Chile pokračovat i začátkem příštího týdne, což by mohlo způsobit celou řadu dopravních omezení v důsledku lokálních povodní.

Jediným pozitivem je, že bouře by mohly přinést potřebné dešťové srážky do oblastí, kde již velmi dlouho nepršelo. Jedná se převážně o oblast Buenos Aires a Montevidea, kde letos spadla méně než polovina srážek oproti loňskému roku.

V Chile je v tomto období zima a teploty se pohybují kolem 10 - 13 stupňů Celsia. Sněhové přeháňky jsou očekávány ve všech lyžařských střediscích v centrální části Chile. Tento fakt určitě přiláká více turistů, ale cesta do většiny středisek bude v důsledku silných bouří velmi komplikovaná.

Začátkem příštího týdne se bouře postupně přesunou k severní části Argentiny a Uruguaye. První dešťové srážky by však mohly dorazit už v neděli do oblasti Buenos Aires a Rosario. Nejtěžší deště meteorologové očekávají v neděli večer, kdy bude riziko bleskových záplav a sesuvů půdy největší.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu