ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Prapiroon vyvolá záplavy v jižním Japonsku i na Korejském poloostrově

03.07.2018

Od začátku týdne tajfun Prapiroon ohrožuje jižní Japonsko a Jižní Koreu velmi silným větrem a prudkými dešti, které už na mnoha místech rozpoutaly záplavy. Tajfun od pondělního rána nabíral na síle a z tropické bouře se stal cyklón, který se rychle blížil na Jižní Koreu. V neděli večer se Prapiroon nacházel poblíž Okinawy, která byla zasažena větry vanoucími rychlostí 100 kilometrů v hodině.

V úterý tajfun Prapiroon opustí souostroví Rjúkjú, kde se nachází kolem šedesáti ostrovů včetně Okinawy a zamíří k jižní části Japonska a postupně zasáhne i Korejský poloostrov. Největší nebezpečí, které tajfun přináší, jsou bezesporu vydatné dešťové srážky a silný nárazový vítr. V půlce týdne budou na mnoha oblastech hrozit nejen záplavy, ale i sesuvy půdy.

Podle meteorologů Tajfun Prapiroon zasáhl Jižní Koreu až v pondělí večer, ale vydatné dešťové srážky jsou hlášeny po celé zemi již několik dní předem. Za pondělí spadlo v hlavním městě Soulu a v přilehlých oblastech 70 milimetrů deště. V centrální části země poblíž města Chongju spadlo dokonce 100 milimetrů.

V pondělí večer už Prapiroon dosáhl síly tajfunu, ale meteorologové se domnívají, že před příchodem na pevninskou část Jižní Koreje začne oslabovat. Nejsilnější větry zasáhnou ostrov Kyushu a pobřeží Jižní Koreje od pondělního večera do úterý. Po celé oblasti jsou v tuto chvíli hlášeny časté výpadky elektřiny a silnice jsou místy zablokované stromy, které neodolaly silnému nárazovému větru.

Ke zlepšení situace by mělo dojít v úterý v noci, a záplavy by měly pomalu ustupovat. Meteorologové zároveň varují, že nadměrné poryvy větru by mohly vydržet i v následujících dnech. Tajfun Prapiroon s jistotou vyvolá i další bouře po celém Japonsku, které by mohly trvat až do konce týdne. Nejvíce srážek spadne v druhé polovině týdne na ostrovech Kyushu, Shikoku a Honšu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu