ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Mount Agung na Bali znovu vybuchla

06.07.2018

V pondělí došlo k dalšímu výbuchu sopky Mount Agung na ostrově Bali v Indonésii. Během výbuchu sopka uvolnila do atmosféry velký mrak popela a z kráteru unikala další láva. Podle seismologů výbuch trval necelých 7 minut a začal kolem deváté hodiny místního času. Aktivita sopky Mount Agung je v posledních dnech velmi vysoká, což potvrzuje další výbuch v úterý, který trval necelé dvě minuty. Většina obyvatel se už dávno přemístila do bezpečí, díky čemuž v tomto týdnu nikdo neutrpěl žádná zranění.

Vzhledem k tomu, že sopečný popílek v pátek pokryl oblohou nad Bali, muselo být dočasně uzavřeno mezinárodní letiště. Několik tisíc turistů muselo počkat do doby, než sopka přestane uvolňovat do atmosféry tuny popela. Následující den už byla obnovena doprava na všech letištích, ale riziko dalších výbuchů je v tuto chvíli stále vysoké.

V současné době jsou již evakuovaní všichni lidé, kteří bydleli v oblasti do čtyř kilometrů od sopky Mount Agung. Jen za úterý oblast sopky muselo opustit dalších 2700 obyvatel. Nejaktivnější byla sopka v minulém týdnu, protože vypustila do atmosféry enormní množství hustého popílku, díky čemuž musela být uzavřena letecká doprava na letišti na několik dní a své lety muselo zrušit kolem 27 tisíc lidí.

V současné době seismologové nepřetržitě monitorují aktivitu sopky, pokud by byly zaznamenány další erupce, musely by být letiště opět uzavřeny. Od úterního výbuchu se popílek přesouvá směrem na západ. Letiště na jižní části ostrova Bali je v tuto chvíli plně v provozu.

Pokud bude aktivita sopky vysoká i v následujících dnech, budou záchranáři nuceni evakuovat i lidi, kteří bydlí ve vzdálenosti sedmi kilometrů od kráteru. Všichni turisté by měli dbát zvýšené opatrnosti před rychlým pohybem lávy a bahnotoků v oblasti řek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu