ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Japonsku zabily 38 lidí

08.07.2018

Japonsko se momentálně potýká s mimořádně ničivými záplavami, při kterých už přišlo o život 38 lidí a dalších 50 jich bylo zraněno. Záplavy jsou po celém západním a centrálním Japonsku a jsou tak rozsáhlé, že kvůli nim muselo opustit své domovy stovky tisíc obyvatel. Do dnešního dne bylo zasláno nařízení na evakuaci přibližně 4,7 milionům obyvatel.

Letošní povodně v Japonsku jsou vyvolány tajfunem Prapiroon, který do celé oblasti přinesl velkou vlhkost a vydatné dešťové srážky, které v některých oblastech překročily hranici 360 milimetrů. Velké množství srážek napršelo od čtvrtka do neděle ve Fukuyamě, spadlo zde celkem 362 milimetrů. Ve městě Kobe spadlo za necelé dva dny přes 200 milimetrů.

Záchranáři, hasiči a armáda, jsou v tuto chvíli v plné pohotovosti a nepřetržitě pátrají po desítkách pohřešovaných. V tuto chvíli je jisté, že mezi oběťmi je i jedno dítě. Mnohé oběti byly pohřbeny pod nánosem hlíny, která se uvolnila při sesuvech.

Silné deště sužovaly Japonsko i v pátek a za jediný den spadlo průměrně 85 milimetrů srážek. V prefektuře Nagano spadlo za pouhé tři dny neuvěřitelných 655 milimetrů srážek, což mělo za následek vyvolání katastrofických záplav a sesuvů půdy.

Podle meteorologů jsou nejtěžší deště už pryč, ale podle všeho by se měly bouřky přesunout na jih Japonska. Od příštího týdne by se měla situace výrazně zlepšit, ale i tak budou některé z řek stále rozvodněny. Mnohé silnice jsou zcela zaplaveny a silný proud vody brání v jejich používání. Škody prozatím nemohly být vyčísleny, ale je jisté, že se budou šplhat do miliard.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu