ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Chris se prohání Atlantikem na východním pobřeží USA

11.07.2018

V Atlantiku se zformoval hurikán Chris, který v úterý posílil na druhý stupeň. Dobrou zprávou je, že se prohání daleko od východního pobřeží USA a bezprostředně zatím nikoho neohrožuje. Hurikán Chris se v současné době nachází, ve vzdálenosti 400 kilometrů od Cape Hatteras v Severní Karolíně. V důsledku silného větru, který hurikán produkuje, jsou vody u východního pobřeží USA rozbouřené a bylo vydáno varování pro surfaře a plavce, aby dbali zvýšené opatrnosti před silnými vodními proudy.

Hurikán Chris již několik dní setrvává u pobřeží Severní Karolíny, ale podle meteorologů se od poloviny týdne začne přesouvat k pobřeží Nového Skotska a ke kanadskému ostrovu Newfoundland. Od středy se v Novém Skotsku začnou postupně tvořit dešťové přeháňky a dojde i náporu silných větrů.

Ve čtvrtek v noci by měl Hurikán Chris postupně slábnout, protože se dostane do oblasti Kanady, kde jsou chladnější vody. Nejsilnější větry, které mohou vanout rychlostí až 95 kilometrů za hodinu, zasáhnou severovýchodní část Newfoundlandu a poloostrov Avalon. Takto silné větry by už mohly poničit elektrické vedení a vyrvat slabší stromy z kořenů. Všichni obyvatelé byli před možnými hrozbami varováni již začátkem týdne.

Dalším rizikem, které hurikán Chris přinese, by mohly být lokální povodně a sesuvy půdy v důsledku vytrvalých dešťů. Meteorologové odhadují, že v některých lokalitách spadne až 130 milimetrů srážek, ale jedná se převážně o pobřežní oblasti. Průměrně by mělo v Novém Skotsku a Newfoundlandu spadnout kolem 60 milimetrů deště. Podle toho jak se bude situace vyvíjet, by mohla být dočasně přerušena i námořní doprava a četné trajekty by musely zůstat ve svých přístavech, než se oceán uklidní.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu