ZMĚNIT MÍSTO

Hasiči v Kalifornii bojují proti desítkám obřích požárů

12.07.2018

Kalifornie je pravidelně v tomto období sužována rozsáhlými lesními požáry, které sežehnou stovky tisíc akrů území. Od června do srpna zde spadne jen minimum dešťových srážek, díky čemuž je porost velmi náchylný k založení požáru. Od začátku července hasiči bojují s více než desítkou ohromných požárů po celé Kalifornii a díky silnému větru se jim prozatím nedaří živel zkrotit.

Podle hasičů je hlavní příčinou založení požáru úder blesku z bouří, které nedoprovází dešťové přeháňky. Průměrná teplota blesku je kolem 54 tisíc stupňů Fahrenheita, což je mnohonásobně vyšší teplota než na povrchu Slunce. V mnoha případech byl požár založen i v důsledku lidské nedbalosti, jako je odhozený nedopalek cigarety, nebo zakládání táborových ohňů na místech, kde je zcela proschlá vegetace.

Momentálně se největší požár nachází poblíž města Winnemucca v Nevadě a do středy sežehl už přes 440 tisíc akrů travního porostu. Od úterý se požár rozrůstal ohromnou rychlostí, protože v celé oblasti vanul velmi silný vítr. V Nevadě zuří ještě jeden požár, který do středy spálil přes 11 tisíc akrů porostu.

S největším požárem momentálně bojují hasiči v Kalifornii poblíž okresu Napa a Yolo. Tento požár již spálil přes 90 tisíc hektarů porostu včetně dvaceti budov. Další mohutný požár se nachází poblíž severní Kalifornie a pomalu se šíří až do Oregonu. Jeden člověk zde přišel o život a tři hasiči utrpěli vážná zranění.

Dalším z požárů se nachází v blízkosti Hornbrooku a do dnešního dne sežehl 37 tisíc hektarů porostu. Oheň zde zcela zničil kolem 80 staveb a dalších 350 ohrožuje. Po Kalifornii zuří desítky dalších menších požárů, které se hasičům daří držet pod kontrolou. Jeden z požárů vypukl i v Los Angeles poblíž observatoře v Griffinově parku.

Tisíce požárníků za pomocí hasících letadel v Kalifornii zasahují proti 66 lesním požárům a je více než pravděpodobné, že do konce srpna požárů bude přibývat, protože sezóna požárů bude vrcholit.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu