ZMĚNIT MÍSTO

27. července nastane nejdelší zatmění Měsíce v 21. století

18.07.2018

Ke konci července se nad našimi hlavami vyskytnou hned dva astronomické jevy, které stojí za to spatřit. V první řadě dojde 27. července k úplnému zatmění Měsíce, které by mělo trvat takřka hodinu a 43 minut a dobře viditelné bude i na území České republiky. Podle NASA se zatmění Měsíce svou délkou zapíše do dějin 21. století. Druhý astronomický jev, který bude možno spatřit 31. července, je Velká opozice Marsu. V tento den se Mars přiblíží k Zemi do vzdálenosti 57,5 milionů kilometrů a bude velmi dobře viditelný a pomocí speciálních dalekohledů budete moci spatřit i detaily.

Pokud si nechcete nechat úplné zatmění Měsíce ujít, udělejte si čas 27. července v 20:24 hodin, kdy celá podívaná začne. Do maximální fáze zatmění se Měsíc dostane v 22:21 a zatmění skončí až 20 minut po půlnoci.

V první fázi soumraku bude ještě relativně světlo, ale jakmile začne docházet k zatmění Měsíce, zanedlouho se zcela setmí a nic nebude bránit pozorování tohoto nevšedního astronomického jevu. Podle astronomů bude i po skončení zatmění několik minut viditelné ztmavnutí západního okraje Měsíce v zemském polostínu.

Luna by měla být při letošním zatmění Měsíce více temnější než většina předešlých. Podobná zatmění, která však oproti tomu letošnímu trvaly zlomek času, bylo možné spatřit v roce 2011 a další nastane až v roce 2029.

NASA podotýká, že planeta Země během zatmění vytváří dva druhy stínů, které se podílí na výsledném zbarvení měsíce. Tyto stíny se nazývají penumbra a umbra a ve výsledku vytvoří tmavě rudý Měsíc.

Americký astronom Brian McClur podotkl, že ve stejném období jako nastane zatmění, se Měsíc dostane i do fáze Apogeum, což znamená, že se bude od Země nacházet v tom nejvzdálenějším bodě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu