ZMĚNIT MÍSTO

Požár v blízkosti Yosemitského národního parku se vymyká kontrole

18.07.2018

Takřka 14 dní se stovky hasičů za pomoci 1500 záchranářů snaží zkrotit Fergusonův požár, který se nachází v blízkosti Yosemitského národního parku. Požár se od víkendu zvětšuje a rozšířil se na oblast 13 tisíc akrů v Mariposa County.

Smutnou zprávou je, že při boji s požárem zahynul jeden z požárníků v lese Sierra. Jednalo se o řidiče speciálního buldozeru, který se převalil a záchranáři jeho tělo našli až 16. července. Plameny momentálně ničí vše, co jim stojí v cestě a nebezpečně se přibližují asi ke stovce budov, které se v oblasti nachází. Úřady nařídily povinnou evakuaci a několik stovek obyvatel bylo vyzváno, aby preventivně opustily svoje domovy.

Největší záhadou je bezesporu příčina vzniku Fergusonského požáru, která do teď nebyla zjištěna. Plameny stále ohrožují desítky domácností a podniků, které se nachází poblíž silnice 140. Požár se postupně šíří směrem na jihovýchod k Jerseydale, Mariposa Pines a Yosemite West.

Hasičům boj s plameny komplikuje především strmý terén a do některých oblastí se požárníci dostanou jen velmi těžko. Dalším problémem jsou mimořádně vysoké denní teploty, které hašení požáru komplikují. Teploty se zde pohybují kolem 40 stupňů Celsia a podle meteorologů by se neměly změnit ani v příštím týdnu. Jedinou nadějí by mohla být monzunová vlhkost, která do oblasti bude přicházet z jihovýchodu ke konci tohoto týdne a mohla by vyvolat menší bouřky. Navzdory tomu, že část Yosemitského národního parku pokryl kouř, sem stále proudí davy turistů, které touží spatřit přírodní dominanty, jako je El Capitan.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu