ZMĚNIT MÍSTO

Japonsko zasáhla smrtící vlna veder

24.07.2018

Již několik dní je Japonsko sužováno nezvykle vysokými teplotami, které by měly vydržet nejméně do čtvrtka. V pondělí rtuť teploměru ve městě Kumagaya překročila hranici 41 stupňů Celsia, čímž byl překonán teplotní rekord z roku 2013. Teploty překračující 40 stupňů Celsia jsou hlášeny i po celém Tokiu a v důsledku vysokých teplot už letos v Japonsku zemřelo nejméně 40 lidí a několik tisíc jich muselo být hospitalizováno.

Pokud bude vlna veder v Japonsku pokračovat, může se počet obětí dramaticky zvýšit. Zejména u starších lidí, kteří trpí vážnými chorobami, se mohou smrtelné následky z vysokých teplot projevit až o několik týdnů později. Mimořádně horké počasí může způsobit celou řadu zdravotních problémů, jako je dehydratace, bolesti hlavy, změny nálad, poruchy spánku a v poslední řadě i mrtvici.

Vzhledem k tomu, že v některých částech Japonska se s nepolevujícími vedry nepotýkají tak často, mnohdy zde chybí klimatizační jednotky. V praxi nastává problém, že se spousta lidí nemá před horkem kam schovat. V dalších dnech se budou teploty v Japonsku pohybovat kolem 40 stupňů Celsia a chladněji bude pouze v pobřežních oblastech. Běžně se v Japonsku pohybují teploty v červenci kolem 23 - 30 stupni Celsia, letos je výrazně tepleji a ve všech oblastech je teplota o deset stupňů vyšší.

Meteorologové nedávno odhalili rozvíjející tropickou depresi v západním Pacifiku, která se v současné době nalézá mezi Guamem a Filipínami. Ta by mohla situaci v Japonsku výrazně změnit a do oblasti přinést vydatné srážky, čímž by došlo k ochlazení. Horší zprávou je, že by se mohly vrátit záplavy a sesuvy půdy, které Japonsko devastovaly v nedávné době. Letošní záplavy a sesuvy půdy v Japonsku zabily 220 lidí a do dnešního dne je dvacet osob pohřešováno. Vlna veder, která má na svědomí už několik desítek životů sužuje i sousední Jižní Koreu, kde na následky vysokých teplot zahynulo už 7 osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu