ZMĚNIT MÍSTO

Rozsáhlé lesní požáry v Řecku zabily už 80 lidí

26.07.2018

Řecko se momentálně potýká s extrémně ničivými lesními požáry, které dosahují obřích rozměrů a podle nejnovějších informací už usmrtily 80 osob. Požáry se nachází východně od Atén a jsou tak rozsáhlé, že je zaznamenaly i satelity Copernicus. Do nemocnic bylo převezeno kolem 170 lidí, kteří utrpěli popáleniny a další zranění. Vzhledem k vážnosti situace byl vyhlášen výjimečný stav v oblasti východních a západních Atén.

Podle řecké vlády zemi zasáhly nejsilnější požáry za několik desetiletí, protože počet obětí je skutečně vysoký. Hasičům se pomalu daří dostat plameny pod kontrolu. Do Řecka byly vyslány posily z Kypru a Itálie a Španělsko dodalo do oblasti cisternová letadla a vrtulníky. Pomocnou ruku nabídla Řecku i německá kancléřka Angela Merkelová.

Premiér Řecka Alexis Tsipras se rozhodl vyhlásit třídenní státní smutek a všechny občany požádal, aby v takto těžké době byli jednotní. Hasiči stále nachází další oběti a mnohdy mají problémy s identifikací těl. Záchranáři se nepřetržitě snaží najít bezmála stovku lidí, kteří jsou do dnešního dne nezvěstní. Mezi desítkami hospitalizovanými bylo i několik dětí a prozatím není jasné, zda mezi zraněnými jsou i občané České republiky.

Dvojice největších požárů vypukla v pondělí nedaleko od Atén poblíž měst Rafina a Kinety. Celou oblastí vanul poměrně silný vítr, díky kterému se plameny nekontrolovaně šířily a spalovaly proschlý les velkou rychlostí. Oheň se šířil tak rychle, že většina obětí nestihla včas opustit své domy nebo automobily.

Škody, které požáry v Řecku napáchaly, se odhadují na 2,2 miliardy dolarů a je jisté, že se jedná o jednu z nejhorších pohrom, které Řecko v novodobých dějinách zasáhlo. Největší škody požár napáchal ve vesnici Mati, právě zde plameny zabily nejvíce osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu