ZMĚNIT MÍSTO

V Laosu se protrhla přehrada Xepian-Xe Namnoy

28.07.2018

V úterý došlo v jižním Laosu k protržení hráze přehrady Xepian-Xe Namnoy ležící v provincii Attapeu. Při tragické události přišlo o život 24 lidí a voda zaplavila šestici vesnic a zcela zdevastovala zhruba tisícovku domácností. Podle všeho se na selhání hráze podílely především nadměrné dešťové srážky, které v tomto období Laos sužují pravidelně. V Laosu každým rokem od června do října spadne průměrně 1500 milimetrů srážek.

Selhání přehrady Xepian-Xe Namnoy zasáhlo kolem šesti tisíc obyvatel, kteří žijí v přilehlé oblasti. Počet obětí může dále narůstat, protože je stále pohřešováno více než 100 lidí, které se záchranářům prozatím nepodařilo vypátrat. Všech šest vesnic, které zaplavila voda z přehrady je zcela zatopena, což záchranářům výrazně znesnadňuje práci.

Přehrada Xepian-Xe Namnoy se začala stavět už v roce 2013 a její plánované dokončení mělo být v roce 2019. K selhání došlo z části sedlové přehrady, které je určeno k dodatečnému ukládání vody. Ihned po incidentu vyslaly úřady v Laosu do oblasti velké množství plavidel, které urychlily evakuaci lidí ze zaplavených oblastí.

Mezi nejvíce poškozené vesnice, kde voda zničila stovky domovů, patří Yai Thae, Hinlad, Mai, Tsasegchan, Thai Hin a Samong. Do všech vesnic se ihned po incidentu záchranáři, hasiči a armáda snažili dopravit potřebné léky, potraviny a především pitnou vodu.

Nad výstavbou hydroelektráren v Laosu se už delší dobu znepokojuje nejedna organizace na ochranu životního prostředí. Mají obavy z toho, že stále častější výstavby hydroelektráren negativně ovlivní faunu i floru na řece Mekong. Jediným důvodem výstavby velkého množství přehrad v Laosu, jsou nemalé příjmy z prodeje elektřiny do Thajska. Na řece Mekong se v současné době nachází 11 obřích přehrad, které doplňuje 120 přítokových přehrad.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu