ZMĚNIT MÍSTO

Tropické teploty v těchto dnech sužují takřka celou Evropu

30.07.2018

Od konce července zachvátila Evropu vlna veder, která přinesla tropické teploty překračující hranici 34 stupňů skoro do všech zemí Evropy. Meteorologové se domnívají, že vysoké teploty by měly ještě vzrůst od středy tohoto týdne. V ČR bude nejtepleji ve středu, kdy se rtuť teploměru na některých místech zastaví až na hranici 37 stupňů Celsia.

Je jisté, že teploty překračující 30 stupňů Celsia v České republice vydrží minimálně do konce týdne. Nikdo však není v tuto chvíli schopen říci, jestli takto vysoké teploty nevydrží až do konce srpna. Vzhledem k tomu, že nad severovýchodem Evropy je ohromná tlaková výše a naproti tomu v Atlantiku je tlaková níže, dochází k masivnímu proudění teplého vzduchu od jihu do Evropy.

Do České republiky teplý vzduch proudí z jižní části Evropy. Nejtepleji je v současné době v oblasti Pyrenejského poloostrova, denní teploty zde několik dní neklesly pod 35 stupňů Celsia. Meteorologové varují, že největší vedra udeří v půlce týdne a ve Španělsku a Portugalsku se budou teploty šplhat ke čtyřiceti stupňům Celsia. V Evropě se očekává mírné ochlazení až od poloviny příštího týdne.

S tropickými teplotami se v současné době potýká i Francie, Itálie a Maďarsko. Teploty v těchto zemích se pohybují o šest stupňů výše oproti dlouhodobému průměru. Extrémně vysoké teploty jsou i na severu Evropy v oblasti Skandinávie. Do celé oblasti proudí velmi teplý vzduch, díky čemuž se už několik dní teplota ve Finsku pohybuje kolem třiceti stupňů Celsia. Na severu Skandinávie byla před několika dni naměřena teplota 34 stupňů Celsia, což je pro tuto oblast značně neobvyklé.

V ČR počítejte v následujících týdnech s teplotami kolem 26 - 33 stupňů s minimem dešťových srážek. Bude převážně jasno a bouřky se vyskytnou pouze ojediněle. Noční teploty se budou pohybovat mezi 17 - 21 stupni Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu