ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Myanmaru dočasně připravily o domov více než 150 tisíc lidí

05.08.2018

Většinu území Myanmaru v těchto dnech sužují smrtící povodně, které vyvolaly nepolevující silné deště, které souvisí s monzunovým obdobím. Podle všech informací muselo být v Myanmaru přesídleno kolem 150 tisíc lidí, kterým voda zatopila jejich obydlí. Letošní záplavy si zatím vyžádaly 16 obětí a o život přišla i trojice vojáků, která prováděla záchranné práce v těžko přístupných oblastech.

Mimořádně silné povodně zaplavily celou pobřežní část, včetně jižního Myanmaru. Se záplavami se zde potýkají od začátku minulého týdne a podle meteorologů by v následujících dnech mohla přijít konečně změna. Vzhledem k rozsahu záplav, se záchranářům a vojákům zatím nepodařilo dostat do nejhůře přístupných oblastí. Existují vážné obavy, že počet obětí vzroste, protože několik desítek osob je zatím pohřešováno.

Mezi nejhůře zasažené regiony v Myanmaru patří rozhodně Bago. Kvůli povodním zde muselo být dočasně uzavřeno 70 škol. Velké škody utrpěli i místní zemědělci. Podle posledních odhadů myanmarské vlády záplavy poškodily nebo zcela zničily 12 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Meteorologové se domnívají, že vydatné monzunové deště budou v současné době nejvíce sužovat Myanmar, Bangladéš a severovýchodní Indii. Všichni obyvatelé, kteří žijí v povodňových oblastech, byli včas varování před bleskovými povodněmi a musí zůstat v pohotovosti. V dalších dnech by mohlo v západním a jižním Myanmaru spadnout 150 - 300 milimetrů srážek. Všechny přehrady jsou přeplněny a hrozí selhání hrází. Monzunové období bude v Myanmaru trvat až do poloviny září. Do té doby je velmi pravděpodobné, že v Myanmaru, Bangladéši a Indii se budou potýkat s povodněmi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu