ZMĚNIT MÍSTO

Celkový výkon solárních a větrných elektráren na planetě překročil hranici 1000 gigawattů

06.08.2018

Před necelými dvěma měsíci vzrostlo celkové množství vyrobené energie na planetě ze solárních a větrných elektráren na 1000 GW. Jedná se o ekvivalent jednoho tisíce temelínských reaktorů. Podle agentury Bloomberg by mělo do pěti let dojít ke zdvojnásobení produkce energie z obnovitelných zdrojů. Celosvětově je produkce větrných a solárních elektráren na vzestupu, ale v ČR jich v posledních let přibylo jen několik.

Větrné i solární elektrárny jsou bezesporu velmi populární už řadu let, o čemž svědčí fakt, že od roku 2000 se jejich počet zvýšil 65krát. S instalací větrných i solárních elektráren souvisí i nemalé investice, které se šplhají do bilionů dolarů. Na výrobu 1000 GW energie bylo nutno investovat přibližně 2,2 bilionů dolarů. V posledních letech se výrazně zlepšily technologie výroby elektráren, díky čemuž náklady na výrobu poklesnou až o 50 procent.

Je jisté, že větrné a solární elektrárny postupně nahradí staré uhelné továrny, ale v ČR to bude ještě nějaký ten rok trvat. Solární elektrárny v České republice do dnešního dne mají instalovaný výkon kolem 2,1 GW. Výkon ze solárních elektráren v ČR narůstá průměrně o několik MW ročně.

Větrných elektráren v ČR prozatím moc nenajdete a jejich instalovaný výkon je 0,3 GW. Za loňský rok přibyl výkon 26 MW, díky dokončení větrné farmy u Václavic se třinácti turbínami. Od roku 2014 vznikla v ČR jen jedna velká větrná elektrárna. Celkem se u nás nachází pouze dva velké větrné parky.

Celosvětově za loňský rok vzrostl výkon ze solárních elektráren o 94 GW. Vznikla i řada nových větrných elektráren o výkonu 54 GW. V ČR jsou ročně investovány do obnovitelných zdrojů energie desítky miliard, ale zároveň došlo i ke snížení podpory pro vznik nových projektů a byla zavedena solární daň.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu