ZMĚNIT MÍSTO

V rybníku Nesyt uhynulo přes 100 tun kaprů

15.08.2018

Od pátku minulého týdne dochází v největším moravském rybníku Nesyt k masivnímu úhynu ryb. Do dnešního dne už bylo z vody vyloveno přes 100 tun ryb. Mezi leklými rybami jsou převážně kapři, kteří uhynuli na nedostatek kyslíku. Rybník Nesyt se nachází na Břeclavsku a spadá pod Rybářství Hodonín, které podle jednatele utrpělo škody přes 5 milionů korun. Hlavním důvodem masového úhynu ryb, je pokles hladiny v Nesytu o více než 180 centimetrů v důsledku teplého a suchého počasí, díky čemuž je pro velké množství ryb ve vodě nedostatek kyslíku.

Podle pracovníků Rybářství Hodonín, které má rybník Nesyt na starost, uhynula většina kaprů a přežili převážně přemnožení karasové. Rybník je vzhledem ke své rozloze nemožné dostatečně provzdušňovat, proto se rybáři domnívají, že katastrofě nešlo předejít. Ochranáři přírody se v brzké době chystají prověřit, jestli v rybníku nebylo příliš velké množství ryb.

Největším problémem rybníku Nesyt, je nedostatek vody, který ho trápí již od loňského roku. V měsících v oblasti spadlo jen minimum dešťových srážek a panovaly vysoké teploty, díky tomu došlo k oteplení vody a ryby postupně přicházely o kyslík. Teplota vody v rybníku Nesyt se delší dobu pohybovala místy kolem 29 stupňů Celsia. V některých částech rybníka, kde je menší hloubka se teplota vody pohybovala kolem třiceti stupňů, což je stav, že ve vodě není žádný kyslík.

Do rybníku Nesyt bylo podle všeho vysazeno 150 tisíc kusů ryb a je více než jasné, že většina z nich uhynula. Rybáři zatím netuší, které druhy ryb a jaké množství v Nesytu zůstaly. Vodní plocha zabírá kolem 300 hektarů a s odklízením ryb rybářům pomáhaly i bagry.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu