ZMĚNIT MÍSTO

V Itálii se zřítil během bouře dálniční most

15.08.2018

V úterý došlo v italském přístavním městě Janov k tragické události. Při bouři se zhroutila zhruba 200 metrů dlouhá část dálničního mostu a v jejich troskách zemřelo 42 lidí. Most Morandi je dlouhý kilometr a automobily jezdí ve výšce 45 metrů. Pod mostem se nachází nákupní centra, továrny, ale i obytné domy. Příčina zhroucení mostu je stále nejasná, ale je jisté, že se oblastí prohnala silná bouře a poryvy větru dosahovaly rychlosti 65 kilometrů za hodinu. Stovky hasičů a záchranářů v tuto chvíli nepřetržitě prohledává trosky a hledají přeživší mezi škvírami v betonu.

Záchranáři a hasiči před několika hodinami evakuovali stovky lidí, kteří žijí v blízkosti dálničního mostu, protože zjistili, že jeden z mostních sloupů praská. Vzhledem k závažnosti celé situace bylo do záchranných akcí zapojeno takřka 300 hasičů z celé Itálie. Počet nezvěstných osob se pohybuje kolem desíti, naposled záchranáři vyprostili jednoho člověka ze zavaleného automobilu, který jen zázrakem přežil.

Ze zřícené části mostu Morandi, který byl postaven v šedesátých letech, spadlo 35 automobilů včetně několika kamionů z výšky 45 metrů. Mezi zraněnými je i český řidič kamionu, který po pádu utrpěl četná zranění.

Janovský prokurátor Francesco Cozzi informoval veřejnost, že mezi oběťmi jsou i tři děti. O příčinách zhroucení mostu se vedou spekulace a není jasné, proč k tomu došlo. Někteří svědkové tvrdí, že v době incidentu do jednoho z mostních pilířů udeřil blesk. Je jisté, že most Morandi podstoupil v uplynulých letech několik oprav, které podle odborníků nebyly dostatečné. Most je v tuto chvíli extrémně nestabilní a hrozí zřícení jeho zbylé části. Italský ministr dopravy ujistil občany, že zbytek nebezpečného mostu postupně podstoupí demolici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu