ZMĚNIT MÍSTO

Migrace ptáků přivedla k Tovačovu vzácné severské druhy

30.09.2013

30. září - Přerov - Vzácné severské kachny, mořští orlové i toulající se labuť zpěvná obsadili v těchto dnech tovačovská jezera na Přerovsku. Podzimní migrace přivedla do této oblasti i vzácnou potápku rudokrkou či kulíky. Naopak vlaštovky, jiřičky či rorýsy už lidé na obloze téměř nespatří. Vydali se na dlouhou cestu do teplých krajin. Ornitologové se chystají zájemce seznámit se vzácnými návštěvami ze severních krajů na čtyřech exkurzích na střední Moravě. Uskuteční se tento týden při Evropském festivalu ptactva.
    "Objevily se tady vzácné severské kachny, jako jsou ostralky štíhlé či hvízdalky. V Tovačově jsme spatřili také potápku rudokrkou. Zavítali sem i bahňáci ze severu, jako jsou kulíci bledí a kulíci zlatí. Jde o ptáky, kteří územím pouze proletují, využívají okolí rybníků, kde je dostatek potravy," řekl dnes ČTK Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.
    Odborníci spatřili při přeletu nad rybníky již také mořské orly, objevila se i vzácná labuť zpěvná, které před lety dali jméno Zpěvanka. Už několik let ji identifikují podle límce, který jí dali ornitologové v Německu. Podle Šafránka se pohybuje v okolí Tovačova i Kroměříže. Na rozdíl od jejích kolegů, kteří jinak zimují v Německu a Nizozemsku, zůstává věrná střední Moravě.
    Pro ornitology znamenají podzimní ptačí manévry žně. "Je to období, kdy jdou u nás ještě vidět naši ptáci a do toho přilétají severští ptáci, kteří táhnou dál. Někteří se přitom zastaví jen na pár dní. Je to období, kdy je možné vidět spoustu druhů ptáků, a proto ornitologové tráví hodně času v terénu a nejčastěji kolem rybníků, kam ptáci zalétávají za potravou," doplnil Šafránek.
    Do terénu se v příštích dnech chystají odborníci vzít také zájemce. Vzácné severské druhy, které se u nás zastavují pouze krátce v rámci odpočinku při migraci do svých zimovišť v jižní Evropě a Africe, budou moci lidé tento týden sledovat v Tovačově, v Záhlinicích na Kroměřížsku či na Chomoutovském jezeře u Olomouce. Ornitologové jim poskytnou informace o lokalitě, pozorovaných druzích ptáků, ptačím životě i ptačích migracích. K dispozici jim budou také kvalitní dalekohledy.

 

zdroj: ČTK

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu