ZMĚNIT MÍSTO

Indie se potýká se smrtícími záplavami a sesuvy půdy

17.08.2018

Rozsáhlé sesuvy půdy a povodně už letos v Indii zabily několik stovek osob. Monzunové období trvá od června do září a srážek bude nadále přibývat. Nejvíce ohroženo je západní pobřeží Indie, právě zde záplavy ohrožují tisíce lidí na životech a ničí jejich obydlí. Mezi nejvíce zasažené státy patří Kerala, kde přišlo v důsledku záplav a sesuvů půdy o život už 164 lidí.

Do dnešního dne bylo před povodněmi evakuováno 223 tisíc lidí, kteří byli přemístěni do více než 1500 záchranných táborů. K záchraně mnoha osob, kterým cestu odřízla voda, byly použity helikoptéry a lodě. Jen ve státě Kerala záplavy a sesuvy půdy zcela zničily kolem deseti tisíc kilometrů silnic. Několik stovek domů bylo zničeno a další utrpěly vážná poškození.

V letošním roce jsou záplavy podle ministra vnitra Rajnatha Singha nejhorší od roku 1924. Ještě horší zprávou je, že tamější přehrada Udukki brzy dosáhne své maximální kapacity. Voda zaplavila i mezinárodní letiště Kotchi, které zůstane uzavřeno až do 26. srpna. Preventivně bylo také uzavřeno několik škol a vláda zakázala z bezpečnostních důvodů vstup turistům do nejhůře postižených oblastí.

Předpověď počasí ve státě Kerala není optimistická, protože nejméně do soboty v oblasti spadne dalších 150 - 200 milimetrů srážek. Od začátku týdne do čtvrtka spadlo ve státě kolem 417 milimetrů srážek. Vydatné deště nejvíce zasáhnou oblast západního Madhya Pradeshe a východního Gudžarátu. V některých oblastech by mohlo denně spadnout kolem 150 milimetrů srážek, což rozpoutá další sesuvy půdy. Situace se mírně zlepší až s příchodem příštího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu