ZMĚNIT MÍSTO

Pod kalifornským sepervulkánem Long Valley dřímá 240 krychlových kilometrů magmatu

18.08.2018

Vědci zjistili, že pod jedním z největších supervulkánů na planetě, se ukrývá neuvěřitelně vysoké množství polotuhého magmatu. Supervulkán Long Valley byl naposled aktivní před 100 tisíci lety a nachází se na území Kalifornie. Vědci zároveň ujistili veřejnost, že aktivita vulkánu je pečlivě monitorována už 40 let a za tu dobu zde nebyla zaznamenána zvýšená aktivita ani seismická činnost. Lze se tedy domnívat, že v následujících desetiletích nehrozí bezprostřední nebezpečí v podobě erupce.

Na území USA se nachází hned několik supervulkánů gigantických rozměrů, jeden z nich se nalézá pod Yellowstoneským národním parkem a další naleznete ve východní části Kalifornie blízko Mammoth Mountain a nese jméno Long Valley Caldera. Vulkán je takřka 20 kilometrů dlouhý a na šířku měří 15 kilometrů.

Kaldera představuje depresi, která vznikne po erupci magmatu na povrch. Jakmile magma zaplní magmatickou komoru pod kráterem, dojde k expandování kůry a sopka postupně roste. Long Valley Caldera deprese vznikla díky erupci před 760 000 lety a v té době do ovzduší uniklo velké množství žhavého popela, lávy a toxických plynů. Sopka vychrlila neuvěřitelných 140 kilometrů krychlových materiálu, což je 500 krát více, než při výbuchu sopky Svaté Heleny roku 1980.

Geologové musí nepřetržitě monitorovat aktivitu všech supervulkánů, i přesto, že je jejich erupce v dohledné době velmi nepravděpodobná. Pokud by k tomu v budoucnu přece jen došlo, ztráty na životech i majetku by byly katastrofické.

Díky bedlivému monitorování kaldery Long Valley vědci došli k závěru, že od roku 1978 dochází k postupnému růstu. K tomu dochází především díky stále většímu množství magmatu, které se pod kráterem hromadí. Vědcům z amerického geologického průzkumu California Volcano Observatory v Menlo Park s výzkumem kráterů pomáhá super počítač nacházející se v Ames Research Center v NASA. Díky tomu mohou vědci dekódovat obraz pod povrchem kráteru a přesně zmapovat oblast, kde se nachází magma.

 

Zdroje:

[1] https://www.forbes.com/sites/trevornace/2018/08/16/a-massive-240-cubic-miles-of-magma-was-just-discovered-beneath-californias-supervolcano/

[2] https://www.express.co.uk/news/world/1001733/california-volcano-USGS-Long-Valley-Caldera-supervolcano

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu