ZMĚNIT MÍSTO

Ostrov Lombok v Indonésii zasáhlo už třetí zemětřesení v tomto měsíci

20.08.2018

Ostrov Lombok, který je součástí Indonésie, byl před několika hodinami zasažen hned dvěma silnými zemětřeseními, které doprovázelo mnoho následných otřesů. Místní obyvatelé se ještě nestihli vzpamatovat z mimořádně silného zemětřesení o síle 6,9 stupně, které ostrov zasáhlo před dvěma týdny a zabilo takřka 387 lidí. Další zemětřesení o síle 6,3 stupně udeřilo v neděli minulého týdne. Třetí zemětřesení v pondělí na severovýchodní části ostrova Lombok a mělo sílu 6,9 stupně na Richterově stupnici.

Situace na ostrově je kritická a k zemi se řítí další budovy. Od posledního zemětřesení jsou na celém ostrově hlášeny výpadky elektřiny a lidé propadají panice. Ve zhroucených budovách po posledním zemětřesení zahynulo nejméně 13 lidí. Nedělní zemětřesení nejvíce postihlo východní část ostrova a tamější lidé utíkali do ulic a propadali panice. V důsledku silných otřesů utrpělo vážné škody dalších nejméně 2000 domácností.

V oblastech svahů Mount Rinjani se stále častěji vyskytují i sesuvy půdy, které vyvolaly silné následné otřesy. Úřady okamžitě vyzvaly všechny obyvatele ostrova Lombok, aby se vyhnuli hornatým oblastem, kde je riziko sesuvů půdy vysoké. Epicentrum zemětřesení, které udeřilo v neděli, se nacházelo zhruba 60 kilometrů od hlavního města Mataram.

V důsledku třech silných zemětřesení v tak krátkém čase, je na ostrově Lombok už zničeno desítky tisíc budov. Bylo vysídleno několik stovek tisíc lidí, kteří jsou nyní odkázáni na humanitární pomoc. Indonésie se nachází v pacifickém ohnivém kruhu, kde je výskyt zemětřesení a sopečné aktivity enormně vysoký. Letošní otřesy byly tak silné, že je cítili i obyvatelé ostrova Bali a Jáva.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu