ZMĚNIT MÍSTO

Léčivá síla kaštanů

22.08.2018

Kaštany jsou plody listnatého stromu Jírovec maďal a na podzim se s nimi setkal takřka každý, rostou v parcích i lesích po celé ČR a zralé plody opadávají koncem září. Děti kaštany sbírají do škol, hrají si s nimi a tvoří různé hračky. Málokdo však ví, že kaštany disponují i léčivou silou a blahodárně působí na naše zdraví. Kaštany účinkují na širokou škálu zdravotních problémů, o nichž se seznámíte v následujícím článku.

Léčivé účinky jírovce

K léčbě mnoha onemocnění se používají převážně výtažky z plodů, které se pak aplikují ve formě tinktury anebo masti z kaštanů po dobu jednoho až dvou měsíců. V žádném případě plody jírovce nejezte, nejedná se o jedlé kaštany z kaštanovníku jedlého.

• Napomáhá při hojení bércových vředů
• Léčí záněty v těle včetně zánětu žil
• Léčba otoků lymfatických cév a uzlin
• Je potvrzeno, že kaštany výrazně urychlují léčbu hemoroidů
• Kaštany jsou vhodné i pro ty co trpí křečovými žilami a varixy
• Napomáhají při léčbě u pacientů s vysokou hladinou cholesterolu v krvi
• Jsou potvrzeny i léčivé účinky v případě jaterních potíží
• Podporují prokrvení a napomáhají i při žilní trombóze

V obchodech se setkáte jen s plody kaštanovníku jedlého, které jsou vhodné k opečení anebo přípravě polévky, která je bohatá na vitamín C a E. Jedlé kaštany působí proti průjmům a podporují činnost jater, srdce, ledvin a mozku.

Účinné látky z jírovce maďalu se průmyslově vyrábí ve formě krémů, které se následně aplikují při léčbě křečových žil a na pihy.

Tinktura z kaštanů

Tinkturu z jírovce si však máte možnost vyrobit i doma, bohatě Vám k tomu postačí 15 gramů oloupaných a nastrouhaných kaštanů, které pak dáte do zavařovací sklenice a zalijete alkoholem. Sklenici dobře uzavřete a dáte na tři týdny do temné a chladné místnosti. Potom je nutno denně po dobu třech týdnů tinkturu protřepávat. Pak už stačí tinkturu přecedit a je možné ji mazat na bolavé klouby, křečové žíly, ale i záda. Kaštanovou tinkturu je možné použít i na výrobu mastí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu