ZMĚNIT MÍSTO

Na Havajské ostrovy se řítí hurikán Lane

23.08.2018

Ve čtvrtek se přiblížil k Havajským ostrovům hurikán Lane, který ještě v úterý doprovázely větry vanoucí rychlostí až 350 kilometrů v hodině. Jedná se o jeden z nejsilnějších hurikánů, který zasáhne Havajské ostrovy za posledních 20 let. Úřady ihned začaly evakuovat obyvatele z pobřežních částí a zavřely většinu škol. Na všech ostrovech se postupně budují nouzová ubytovací zařízení. Hurikán Lane by mohl vyvolat bleskové povodně a sesuvy půdy, ale největší starost dělají místním obyvatelům silné nárazové větry.

Meteorologové předpokládají, že k přímému kontaktu hurikánu s ostrovy pravděpodobně nedojde, protože se jeho dráha začne stáčet na sever, ale i tak je jisté, že budou škody vysoké. Ve čtvrtek večer se hurikán Lane přiblíží k Velkému ostrovu a měl by zeslábnout na hurikán třetí kategorie. Na všech ostrovech se mohou vyskytnout výpadky elektřiny. Hurikán Lane je jedním ze dvou hurikánů páté kategorie, které prošly v bezprostřední blízkosti okolo Havajských ostrovů od roku 1994. Před dvaceti lety se zde prohnal hurikán John.

V současné době se větry hurikánu Lane pohybují rychlosti kolem 250 kilometrů v hodině. Na začátku měsíce se ve stejné oblasti pohyboval i hurikán Hector, ale ten nakonec udržel přímou dráhu na západ, zatímco Lane směřuje na sever. Hurikán Lane se k Havajským ostrovům nejvíce přiblíží ve večerních hodinách a svými větry by mohl Havaj ohrožovat až do soboty. Je pravděpodobné, že následně zeslábne na hurikán třetí kategorie.

Meteorologové varují i před vydatnými srážkami, které mohou vyvolat sesuvy půdy a povodně. Okolní vody jsou rozbouřené a vysoké vlny mohou být hrozbou pro lodě i surfaře. Mezi nejvíce ohrožené ostrovy patří Lanai, Havaj, Maui a Molokai. Kvůli hrozbě hurikánu Lane začalo Americké námořnictvo přesouvat lodě a ponorky z přístavu Pearl Harbor.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu