ZMĚNIT MÍSTO

Vlnu veder v ČR vystřídalo výrazné ochlazení

27.08.2018

Vysoké teploty sužovaly celé území ČR dlouhých šest týdnů. V tomto období spadlo jen minimum dešťových srážek. Od pátku se situace výrazně změnila, protože do střední Evropy vstoupila studená fronta, která přinesla výrazné ochlazení a tolik potřebné dešťové srážky. Meteorologové se domnívají, že v dalších týdnech by se měly denní maxima pohybovat kolem 22 - 25 stupňů Celsia. Na většině míst od pátku do neděle řádily menší bouře a přívalové deště.

Díky výraznému ochlazení a častějším dešťovým srážkám bylo na řadě míst odvoláno riziko vzniku požárů. Vzhledem k tomu, že v uplynulých týdnech na některých místech vůbec nepršelo, došlo k výraznému snížení průtoku v některých řekách a markantnímu úbytku spodních vod. Podle všech dostupných informací v ČR se výrazně snížila hladina ve více než dvou třetinách vrtů, protože minulý týden byl tím nejsušším za uplynulé dva měsíce.

Studená fronta by měla přinést častější dešťové srážky zejména v první polovině září, díky čemuž by se měla zvýšit i vlhkost v půdě, která nyní na mnoha místech v hloubce jednoho metru dosahuje vlhkosti pouhých deseti procent, což je pro rostliny fatální a dochází k pomalému vadnutí.

V neděli se denní teploty v ČR pohybovaly jen mezi 17 - 19 stupni Celsia. Od začátku týdne se mírně oteplí a přes den se setkáte s teplotami kolem 24 stupňů Celsia. Noční teploty budou z počátku týdne kolem 11 stupňů a ke konci týdne mohou padnout až k pěti stupňům Celsia.

Vzhledem k tomu, že srážkový deficit je více než 80 milimetrů, bude potřeba, aby srážek výrazně přibylo, nejlépe v podobě vytrvalého a mírného deště. Meteorologové se však obávají, že týdenní srážkový úhrn v září bude maximálně 15 milimetrů. V druhém zářijovém týdnu teploty mírně poklesnou a do konce září by nás měly provázet denní teploty kolem 20 stupňů Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu