ZMĚNIT MÍSTO

Írán zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů

27.08.2018

V sobotu udeřilo v západním Íránu poblíž hranice s Irákem mohutné zemětřesení o síle 6 stupňů. Během zemětřesení přišli o život nejméně dva lidé a 255 jich bylo zraněno. Podle geologů se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce deseti kilometrů a jednalo se o mělké zemětřesení. Nejvíce zraněných je ve městě Javanrudu, které se nachází v provincii Kermanshah pouhých 25 kilometrů od epicentra.

Sobotní zemětřesení v západním Íránu bylo tak silné, že otřesy byly cítit i v iráckém hlavním městě Bagdád. Po silném zemětřesení následovaly ještě další dva otřesy o síle tří stupňů. Velké škody na majetku utrpělo i město Tázehábád. Krátce po zemětřesení bylo zřízeno několik krizových center v nejhůře zasažených oblastech, aby se všem lidem dostalo včasné pomoci.

Írán je vzhledem ke své geografické poloze na výskyt mohutných zemětřesení velmi náchylný. V loňském roce byl Írán zasažen zemětřesením o síle 7,2 stupně a o život tehdy přišlo přes 600 lidí a dalších 12 tisíc jich bylo zraněno. V roce 2003 dokonce jedno ze zemětřesení zcela zničilo město Bam a zabilo neuvěřitelných 30 tisíc obyvatel. Za zmínku stojí i katastrofické zemětřesení o síle 7,4 stupňů, které udeřilo v roce 1990 v severním Íránu a zabilo 40 tisíc lidí a zranilo neuvěřitelných 300 tisíc osob. Zemětřesení srovnalo se zemí 2000 vesnic, díky čemuž přišlo o domov skoro půl milionu lidí.

Vedoucí oddělení pro mimořádné situace na Kermanshahské univerzitě lékařských věd Saeb Sharidari sdělil veřejnosti, že mezi oběťmi byla těhotná žena a sedmdesátiletý muž. Krátce po zemětřesení došlo k rozsáhlým výpadkům elektřiny ve více než sedmdesáti vesnicích. Podle státní zpravodajské agentury IRNA, bylo zemětřesením vážně poškozeno přes 500 budov, které budou muset být strženy. Škody prozatím nebyly vyčísleny, ale je jisté, že se budou šplhat do miliard dolarů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu