ZMĚNIT MÍSTO

Ve Francii bylo během silné bouře zaznamenáno více než 100 tisíc úderů blesku

29.08.2018

Za necelých dvanáct hodin se jihozápadní Francií prohnala silná bouře, při které uhodilo přes 100 tisíc blesků. Meteorologové vydali včasné varování, aby lidé v jedenácti departmentech včetně Dordogne zůstali po čas bouře doma a zavřeli všechna okna. Bouře nadále pokračuje a místy už spadlo za jedinou hodinu 40 milimetrů srážek. Mimořádně silnou bouři, která v tuto chvíli řádí nad jihozápadní části Francie, doprovází větry vanoucí rychlostí až 120 kilometrů za hodinu.

Během uplynulých dvanácti hodin muselo několik desítek hasičů odklízet spadené stromy v oblasti Charente-Maritime. Po celou dobu bouře se vyskytuje nezvykle vysoké množství bleskových úderů. Nejvíce blesků se podařilo zachytit v Arcachonské pánvi v Gujan-Mestrasu. V posledních hodinách byly zaznamenány silné lokální deště, díky kterým došlo k zaplavení řady sklepů a ke škodám na majetku.

Riziko úrazu způsobené úderem blesku je v současné době v jihozápadní Francii stále vysoké, proto je nutné, aby všichni občané eliminovali riziko zasažení bleskem a vyhnuli se otevřeným prostranstvím, vodě, stromům a dalším vysokým objektům. Francie patří mezi země, kde ročně zemře na následky úderu blesku průměrně 15 osob a dalších 150 jich je vážně zraněno. Francii byla letos stejně jako většina ostatních evropských zemí sužována vlnou veder, díky čemuž dochází k utváření mimořádně silných bouří.

Bouře zasáhla jedenáct francouzských departmentů, mezi které patří Charente, Charente-Maritime, Dordogne, Gers, Gironde, Hautes-Pyrénées, Lande, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques, Deux-Sévres a Vienne. V některých departmentech bylo hlášeno od odpoledních hodin až do večera silné krupobití.

Francii sužovaly silné bouře už v květnu letošního roku. Jen za měsíc květen uhodilo ve Francii 147 tisíc blesků, což je dvojnásobné množství obvyklé pro toto období. Každý blesk disponuje elektrickým napětím několika milionu voltů a elektrickým proudem kolem třiceti tisíců ampér.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu