ZMĚNIT MÍSTO

Rozsáhlé záplavy v čínské provincii Guangdong ohrožují přes milion lidí

02.09.2018

O víkendu spadlo v čínské provincii Guangdong místy až 350 milimetrů srážek, což okamžitě vyvolalo povodně v deltě Perlové řeky. V blízkosti jihovýchodního pobřeží Číny, kde se nachází i Hongkong spadlo za uplynulé dva dny kolem 200 milimetrů srážek. Po celé provincii provádějí speciální záchranné týmy evakuace a podle všech dosavadních informací záplavy postihly už přes 1,24 milionů obyvatel žijících v oblasti delty Perlové řeky a východní části provincie Guangdong.

V současné době byly úřady nuceny evakuovat kolem 127 tisíc osob, které záplavy přímo ohrožovaly na životě. Jen za víkend povodně způsobily ekonomické škody v hodnotě jedné miliardy čínských Juanů. Do dnešního dne voda zaplavila 45 tisíc hektarů zemědělské půdy a není jasné, kdy bude opadat, protože deště pokračují.

Stovky hasičů z provincie Guangdong nepřetržitě provádějí záchranné práce a poskytují lidem ochranné oděvy. V neděli bylo do nejhůře postižené oblasti Shantou vysláno několik stovek hasičů z Shenzhenu, aby včas dostali situaci pod kontrolu. Hasičům se do nedělního dopoledne podařilo zachránit přes 7 tisíc obyvatel a více než 10 tisíc jich přemístili do oblasti, kde nehrozí žádné nebezpečí. Díky nepřetržité práci všech záchranných složek, prozatím při záplavách v provincii Guangdong zahynuli jen dva lidé a další dva se pohřešují.

Podle meteorologů současné záplavy v Číně přímo nesouvisí s žádným tajfunem ani tropickou bouří. Srážky do oblasti přinesl podle všeho jihozápadní monzun. Další vydatné srážky do oblasti by mohl přinést v brzké době Tajfun Jebi, který se v tomto týdnu prožene východně od provincie Guangdong, Hongkongu a Tchaj-wanu. Tajfun Jebi nejvíce ohrozí Japonsko, které bude dopadům z tajfunu čelit v polovině příštího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu