ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Jebi udeřil na Japonskou pevninu zničující silou

04.09.2018

Předpověď meteorologů se bohužel naplnily a tajfun Jebi v úterý zasáhl pevninskou část jižního Japonska a způsobil rozsáhlé škody na majetku a výpadky elektrického proudu. Podle všech dosavadních informací je Jebi nejsilnějším tajfunem za posledních 25 let, který zasáhl tuto část Japonska.

Tajfun Jebi sebou přinesl silné nárazové větry vanoucí rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Japonské úřady musely vyzvat více než jeden milion lidí, aby dočasně opustili své domovy. Vzhledem k tomu, že je Japonsko na příchod hurikánu Jebi dobře připraveno, zatím zahynuli pouze dva lidé.

Tajfun Jebi na řadě míst rozpoutal záplavy a sesuvy půdy. Největším problémem je mimořádně silný vítr, který zapříčinil srážku tankeru vážícího 2600 tun s mostem, který spojuje pevninu s letištěm Kansai. V současné době už větry sužují i západní část Japonska a místy dosahují rychlosti až 200 kilometrů v hodině.

Několik osob utrpělo zranění v Kjótu, kde došlo ke zřícení stropu jedné z budov. Tajfun Jebi způsobil i řadu dopravních komplikací na ostrově Honshu. Ve městě Kobe bylo vyzváno kolem 1500 lidí, aby opustili své domovy, protože vítr zesiluje a přidávají se i vydatné dešťové srážky. Odpoledne už byly zaplaveny i podzemní podlaží budovy terminálu.

V tuto chvíli je jisté, že tajfun Jebi ohrožuje jižní a jihozápadní část japonských ostrovů. Předseda vlády před několika hodinami dokonce vyzval občany, aby se vyhnuli cestě na ostrov Kjúšú. Tajfun Jebi se pravděpodobně vyhne Tokyu a postupně se odebere na otevřené moře. Tajfun se bude přesouvat přes města Osaka a Kjóto.

V důsledku mimořádně silného větru muselo být zrušeno více než 700 vnitrostátních i mezinárodních letů. Paralyzována byla i námořní a železniční doprava. Momentálně Jebi směřuje na sever, odkud by se měl ve středu přesunout do Japonského moře a postupně slábnout na extrémní cyklón.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu