ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Gordon udeřila na jihu USA

06.09.2018

Tropická bouře Gordon od včerejšího dne zasáhla jih USA a ve státech Mississippi a Louisiana způsobila rozsáhlé výpadky elektřiny u desítek tisíc domácností. Bouře Gordon ohrožovala i Floridu, kde si vybrala jednu z obětí. V jednu dobu byla situace tak vážná, že se úřady rozhodly vyhlásit mimořádný stav, ale bouře po vstupu na pevninu rychle zeslábla na tropickou depresi. Bouři Gordon doprovází silné větry vanoucí rychlostí 110 kilometrů v hodině, které vyvrací stromy. V některých lokalitách by bouře mohla vyvolat i lokální záplavy.

Bouře Gordon přináší do jižních států USA vydatné dešťové srážky, které by měly vydržet minimálně do konce týdne. Meteorologové předpovídají, že ve státech Alabama, Arkansas, Mississippi, Louisiana, Missouri, Iowa a Illinois spadne do konce týdne 100 milimetrů srážek. Poblíž Pensacoly na Floridě spadlo přes 120 milimetrů srážek za jediný den.

Po celé Alabamě je stále bez elektrického proudu kolem osmnácti tisíc domácnostní. Hasiči nepřetržitě odstraňují ze silnic vyvrácené stromy a obnovují provoz. Vody v oblasti Mexického zálivu jsou rozbouřené a omezují námořní dopravu. Ropné společnosti se rozhodly preventivně evakuovat kolem padesáti plošin a na krátkou dobu přerušily produkci.

Bylo vydáno varování, že řeka Styx v Alabamě se brzy rozvodní a může ohrozit tisíce lidí, kteří bydlí v její blízkosti. Guvernér Alabamy povolal na pomoc i vojáky národní gardy, kteří se starají o protipovodňová opatření.

Podle meteorologů se bouře Gordon od víkendu začne přesouvat směrem k oblasti velkých jezer, kde hrozí riziko lokálních záplav. V celé oblasti dochází k mísení suchého vzduchu ze západu s tropickým vzduchem, což jsou optimální podmínky pro tvoření tornád a silných bouří.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu