ZMĚNIT MÍSTO

Letošní požáry v Kalifornii způsobily škody za více než 2,6 miliardy dolarů

09.09.2018

Kalifornie se potýká s požáry sice často, ale letošní rok byl v tomto ohledu extrémní, protože jich na celém území hasiči museli zdolávat více než 6 tisíc. Jen za letošní rok způsobily požáry v Kalifornii škody přes 2,6 miliardy dolarů a podle mnoha odborníků bude požárů přibývat každým rokem, čemuž přispívají převážně dlouhodobě nadprůměrné teploty a extrémní sucha, které jsou pro tuto oblast typické.

Podle kalifornského ministerstva lesnictví a požární ochrany už požáry v letošním roce sežehly plochu o rozloze neuvěřitelných 580 tisíc hektarů. Většinu menších požárů se hasičům podařilo uhasit za několik hodin. Letos se však vyskytl jeden z největších lesních požárů v historii Kalifornie, který se hasičům podařilo uhasit až po měsíci. Požár propukl v komplexu Mendocino a sežehl 180 tisíc hektarů lesního porostu.

Momentálně hasiči zdolávají dva větší požáry, jeden z nich vypukl ve středu v severní Kalifornii. Oheň se velmi rychle rozšiřuje a za jediný den zdvojnásobil svoji velikost a pokrýval plochu kolem devíti tisíc hektarů. Požár zcela sežehl několik budov, ale nikdo nebyl zraněn, protože všichni obyvatelé byli včas evakuováni.

Další požár v současné době zuří v okrese Shasta. Vzhledem k tomu, že se plameny šířily velice rychle k nedaleké dálnici Interstate 5, musela být neprodleně uzavřena v obou směrech. Oheň pokrývá oblast devatenácti tisíc hektarů a v tuto chvíli není jasné, kdy bude zcela uhašen.

Mnoho vědeckých kapacit v oboru se obává, že požárů bude každým rokem přibývat v důsledku měnících se atmosférických podmínek a klimatu. Teploty se každým rokem zvyšují a sucha se tím prohlubují. Kromě Kalifornie požáry velmi často sužují i státy Nevada a Idaho.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu