ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Mangkhut směřuje na severní Filipíny

13.09.2018

Tajfun Mangkhut se stal nejsilnější bouří, která v letošním roce směřuje na Filipíny, Taiwan a Hongkong. První evakuace už začaly, protože od středy Tajfun zesiloval a byly zaznamenány větry vanoucí rychlostí 200 - 255 kilometrů v hodině. V současné době se Tajfun Mangkhut nachází přibližně tisíc kilometrů od provincie Catanduanes.

Podle všeho se tajfun přiblíží k pevnině do oblasti Luzonu už o víkendu, proto jsou už teď na místě pracovníci Červeného kříže. Existují vážné obavy, že by Tajfun mohl brzy ohrozit životy takřka deseti milionů lidí. Mnozí z nich se ještě nevzpamatovali z nedávných monzunových dešťů, kvůli kterým museli v létě opustit svoje příbytky.

Po vstupu na pevninu dojde k oslabení Tajfunu, ale hrozí riziko vyvolání záplav a sesuvů půdy. Pokud bude Tajfun Mangkhut dále pokračovat na své trase, mohl by zasáhnout i Taiwan a Hong Kong po přesunu z Jihočínského moře na začátku příštího týdne. Tajfun se nachází nedaleko Guamu a pomalu se přibližuje k severní části Filipín. V bezprostředním ohrožení je severní část Filipín Batanes a Babuyanské ostrovy.

Úředníci také preventivně nařídili uzavření některých škol a kanceláří. Záchranáři jsou v plné pohotovosti a evakuovali některé vesnice na pobřeží ve čtvrtek kvůli silnému náporu větru. Místní zemědělci na poslední chvíli sklízí rýži z polí, protože je jí v oblasti už delší dobu nedostatek.

Filipíny patří mezi zemi, kterou ročně zasáhne zhruba dvacet bouří a způsobí astronomické škody. Jeden z nejhorších tajfunů zde řádil v roce 2013 a zabil přes sedm tisíc lidí. Tajfun tehdy ohrozil více než 5 milionů osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu