ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Nigérii už zabily sto lidí

18.09.2018

V důsledku vydatných srážek, které v Nigérii před několika dny spadly, se rozvodnily dvě velké řeky, které zatopily několik měst a vesnic. Záplavy už zasáhly celkem 12 států a přišlo při nich o život sto lidí. Nigerijští úředníci potvrdili, že do záchranných prací byla zapojena i armáda, která operuje v nejhůře postižených oblastech.

Od minulého víkendu se výrazně zvedla hladina řeky Benue a Niger. Před šesti lety se tyto řeky rozvodnily a při záplavách tehdy zahynulo 350 lidí. Pokud hladina stále poroste, bude ohroženo tisíce domácností a farem.

Každým rokem zažívá Nigérie záplavy v mnoha regionech. V několika oblastech stále chybí kanalizační systém a většina staveb nesplňuje stavební normy. Ve městě Lagos, které je domovem více než šestnácti milionů lidí se v období dešťů ulice promění v řeky, protože zdejší kanalizační systém zcela selhává. Většina silnic v Lagosu je zaplavena a místní doprava je zcela paralyzována.

Mnohdy si rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy v Africe vyberou tu nejvyšší daň. V loňském roce sesuvy půdy poblíž města Freetown v Sierra Leone pohřbily sto lidí. K rozsáhlým sesuvům půdy došlo také z toho důvodu, že celá oblast byla odlesněna.

Momentálně už povodně zasáhly více než sto vesnic po celé Nigérii. Většina obyvatel utekla na střechy svých domů, ale zhruba stovka se jich utopila. Záchranáři mají plné ruce práce a nepřetržitě evakuují občany z rozpadajících se obydlí do více než 28 záchranných táborů.

Tisíce lidí bylo evakuováno z bažinatých oblastí ve státě Cross River, kde záplavy zničily velké množství zemědělských plodin, které nebyly včas sklizeny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu