ZMĚNIT MÍSTO

Přívalové deště v Tunisku vyvolaly povodně

24.09.2018

V posledních dvou týdnech spadlo v Tunisku místy až 200 milimetrů srážek, což mělo za následek rozpoutání záplav na severovýchodní části země. Zahynuli již čtyři lidé a škody na majetku budou vysoké. Za necelé dva týdny v Tunisku spadla více než polovina ročního úhrnu srážek.

V Tunisku už záplavy zničily desítky budov včetně mostů a stovek hektarů polí. Situace je kritická a premiér Joussef Chahed se tuto neděli rozhodl navštívit osobně město Nabeul, které se nachází nedaleko hlavního města Tunis.

Premiér rovněž ujistil obyvatele, že jim bude v případě nutnosti poskytnuta i finanční pomoc. V tuto chvíli se stovky hasičů a záchranářů snaží bojovat s povodněmi a evakuují ohrožené obyvatele do bezpečí. Se záchrannými pracemi jim pomáhají i dvě helikoptéry. Podle místních úřadů letošní záplavy v Tunisku usmrtily už čtyři osoby. Mezi oběťmi byly dva starší muži a dvě mladé ženy.

První z mužů se utopil ve městě Takilsa a další byl nalezen ve vesničce Bir Bouregba, jež se nachází kousek od města Hammamet. Dvě ženy zemřely tehdy, co je překvapily bleskové povodně při cestě z práce ve městě Bou Argoub.

Meteorologové se domnívají, že vydatné deště v oblasti Sahelu budou pokračovat i v následujících dnech. Podle posledních informací sužují bleskové povodně i poloostrov Cap Bon, kde zničily několik domů, automobilů i silnic. Během silné bouře tu voda stoupla takřka o dva metry za jediný den.

Řada lidí kritizuje úřady kvůli tomu, že několik desetiletí neudržují říční lůžka, která v minulosti sloužila jako efektivní protipovodňová opatření. Nyní jsou říční lůžka zasypána odpadem a sutinami, což mělo podle mnoha odborníků negativní dopad na rychlý průběh záplav.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu