ZMĚNIT MÍSTO

Mráz byl dnes na půlce stanic v ČR,padlo deset teplotních rekordů

02.10.2013

2.10.2013 - Praha (ČTK) - Teploty pod bodem mrazu byly dnes ráno naměřeny na téměř na polovině měřících stanic, na deseti místech padly teplotní rekordy. Kromě horských oblastí spadla rtuť pod nulu i třeba v Praze. Největší mráz byl naměřen na Rokytské slati na Šumavě, minus 10,5 stupně Celsia. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rekordně chladné počasí během noci a rána panuje už několik dní, podle meteorologa přitom mrazy do nížin obvykle přicházejí až ve druhé polovině října. 


    Teploty pod nulu spadly na 60 stanicích z celkového počtu 132 stanic měřících déle než 30 let. Například v Liberci dnes zaznamenali rekord třetí den po sobě. Bylo zde minus 3,6 stupně Celsia, původní rekord minus 3,3 stupně byl přitom z roku 1972. 
    V Neumětelích bylo pokořeno dokonce maximum z roku 1964, oproti původnímu rekordu minus 2,1 stupně dnes klesla rtuť ještě o 1,1 stupně níž. Pod dva stupně klesla rtuť ráno také ve Vimperku nebo v Krásném Údolí na Karlovarsku. Stanice v pražské Libuši hlásí minus 0,6 stupně, což je ještě o půl stupně méně než byl dosavadní rekord z roku 1972. 
    Největší chladno, ač ne rekordní, ale hlásí horské, zejména šumavské stanice. Například na Horské Kvildě bylo minus 9,9 stupně, v Hliništi a Volarech pak 7,9 stupně pod nulou. 
    "Výskyt mrazových dnů v ČR na stanicích umístěných v nížinách není neobvyklý jev, avšak z klimatického hlediska je jejich výskyt příznačnější pro druhou a třetí říjnovou dekádu. V období první říjnové dekády je jejich výskyt lokalizován spíše do středních poloh a výše," uvedl meteorolog Josef Hanzlík. Na horách se ale první mrazy obvykle objevují už ve druhé polovině září, v takzvaných mrazových kotlinách, například na Šumavě, se může ochladit na teplotu pod nulu vpodstatě kdykoliv během roku. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu